Gezondheid

Gezondheid

Hoor je mij? Of wil je het niet horen?

De ouderdom komt met gebreken, luidt het cliché. En een van die gebreken is hardhorendheid. Welke signalen duiden erop dat het foute boel is?

Als je ouder wordt, word je al snel hardhorend(er). Pijnlijk, als je plotseling een heel andere vraag blijkt te hebben beantwoord dan die iemand aan je heeft gesteld. Je ziet ze denken: wordt hij dement? Of gewoon doof?

‘Ja, inderdaad’

Dan voel je verlegenheid, soms zelfs schaamte. Net als wanneer je helemaal niets hebt verstaan en ineens een vragende blik ziet. Komt er nog wat van? ‘Ja, inderdaad’ zeg je dan, terwijl de ander je net heeft gevraagd of je denkt dat zijn vrouw vreemdgaat.

Signalen van ouderdomshardhorendheid (Presbyacusis) zijn:

  • Oorsuizen, ofwel tinnitus. Dat kan zich incidenteel voordoen maar ook bijna altijd, tot gekmakens toe. Je kunt overigens tinnitus ook krijgen van hoge bloeddruk.
  • Als je bepaalde tonen niet meer hoort of te zacht. Dat doet zich vooral bij hoge tonen voor, maar in een verder gevorderd stadium ook bij lagere.
  • Als je niet goed kunt bepalen waar het geluid vandaan komt.
  • Als je de tv of de radio steeds harder zet.
  • Als je bepaalde geluiden niet meer goed kunt onderscheiden.

Waar het op neerkomt: geluidsgolven worden niet meer goed omgezet in elektrische signalen naar de hersenen. Hoe dat werkt is vrij complex, zoals uit deze voorlichtingsvideo van de Hogeschool Utrecht blijkt:

Video Hogeschool Utrecht over het gehoor.

Behalve dat slechter horen door veroudering, genetische factoren en te veel lawaai kan worden veroorzaakt, zijn er nog een paar minder voor de hand liggende boosdoeners. Namelijk medicijngebruik, roken en drinken. Zelfs overgewicht is schadelijk. Een goede doorbloeding is namelijk essentieel voor een goede gehoorfunctie, en die wordt geschaad door vervetting en het vernauwen van de aderen.

Wie niet horen wil…

Bij drinken moeten we wel een nuance aanbrengen: de doorbloeding wordt door een glaasje wijn misschien wel beter, maar te veel alcohol zorgt weer voor vervetting. Dat wil niet zeggen dat als je nu ophoudt met drinken, roken en paracetamol, je ineens beter gaat horen. Helaas: wat kapot is, is kapot. Maar misschien kun je wel oordopjes in tijdens een concert.

Of aan een apparaat, natuurlijk. Je ziet er bijna niks van, tegenwoordig.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT