In het dagboek van Hendrik Groen lazen we (het boek) en zagen we (de TV-serie) dat het leven in het bejaardentehuis een hel kon zijn. De bewoners aldaar zaten geharnast in hun oude gewoontes. Ieder zijn vaste zitplaatsen en elk dag om dezelfde tijd hetzelfde koekje met koffie. Mopperen was de regel: over de eigen gezondheid, over elkaar, over de kok van de maaltijden, over het bejaardentehuis zelf en natuurlijk over het weer en ga zo maar door. Wie ouder wordt lijkt het verleden te aanbidden en het heden te verafschuwen. En de toekomst is een groot zwart gat.
Grenzeloos optimistisch
Wat een verschil met grenzeloos optimistische jeugd. Millennials hebben er alle vertrouwen in dat hun loopbaan zich optimaal ontwikkelt. Zij schudden het bad-weather-thinking van zich af en zien geen dreiging in hun torenhoge studieschulden, slechte flexcontracten of woekerprijzen voor huizen. Het komt wel goed, zo denken ze. Zo blijkt uit vele onderzoeken.
Ergens in ons leven vindt bij velen van ons dus de omslag plaats van toekomst-optimist naar notoire mopperkont over het nu.
Uit een VN-onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd, blijkt dat we in een onderzoek naar de gelukkigste landen van de wereld, van 156 naties op de vijfde plaats staan. Zo slecht is het dus hier niet gesteld, met onszelf, met het weer, met het land. Goed, het leven is niet altijd een lolletje, laten we eerlijks zijn, maar er zijn maar vier landen ter wereld waar het nog beter toeven is. In alle overige landen kijkt men jaloers naar ons. Dat is toch mooi om te beseffen. Ook voor wie dus het verleden koestert en moppert over alles wat er mis is vandaag. De goede oude tijd klinkt romantisch, maar waarom niet genieten van de goede nieuwe tijd, waarin we nu leven?
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onzeFacebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.