‘Heeft u nog vragen?’ ‘Ja, wat is de zin van het leven. Hahaha.’
Deze is op het randje. De vader van een vriend van mij, een statige onderwijsjournalist, pikte het niet als de bediening in een restaurant onbehoorlijk was. Vroeg of laat zei hij (en het hele gezin hield dan de adem in): ‘Heeft u het naar uw zin, mevrouw? Als dat niet zo is stel ik voor dat u naar huis gaat. Dan heeft u het naar de zin en wij ook.’ Met rode hoofden van schaamte zakte de familie onder de tafel. Maar het hielp wel.
Hij legde een kleffe hand op de schouder van het meisje.
Veel erger zijn oudere heren die flauwe grapjes maken met de serveerster. Of aanrakerig doen. Hand op arm of schouder, dat soort werk. Ik was met een cameraman op reis in Frankrijk. We zaten in een restaurant wat te klooien met de menukaart. Een alleraardigste jonge serveerster zei in perfect Engels tegen ons: ‘Maar waarom sharen jullie je hoofdgerecht dan niet?’ Toen hij het eenmaal snapte zei de cameraman in steenkolenfrans: ‘Haha, c’est une bonne idée madame. You know, we sharen aussie notre socks chaque jour.’ Het meisje snapte er geen bal van. De cameraman zei het daarop nog een keer, wees naar onze voeten en legde een kleffe hand op de schouder van het meisje. Ik ging door de grond.
Grapjes maken met de bediening dus. Als je jong bent, kom je er wel mee weg. (Als je jong bent, kom je namelijk overal mee weg.) Als je als 48+-er lollig wilt zijn in de horeca, ga er dan vanuit dat het bedienend personeel alle leuk bedoelde opmerkingen al eerder heeft gehoord. Ook al denk je nog zo origineel te zijn.
Daarom hieronder een nuttig overzicht van foute horecagrappen/-opmerkingen, do’s en don’t’s voor 48-plus mannen. (Ik citeer lustig uit eigen herinneringen en uit gratis dagblad Metro, 2018).
Allereerst de terrasclown uithangen. De bediening begroet je met een vriendelijke ‘goedemiddag’. Nooit zeggen: „Nou dat moeten we nog maar afwachten” of: “Maak jij mijn middag weer goed ja?”
‘Guitig antwoorden: je mag er wel even bij komen zitten hoor!’
Ook niet doen. Op de vraag: “Kan ik u helpen?”, antwoorden: “Dat weet ik niet, wat kun je allemaal?” Drank bestellen leent zich ook voor talloze flauwe grappen. Als het meisje vraagt: “Wilt u een glas bij het flesje?” Zeg dan niet: „Nee hoor, er zit al een glas omheen.” “Wilt u ijs in uw drankje?” Niet zeggen: “Nee hoor, het is buiten al koud genoeg.” Heel erg fout is: bij het betalen aan het meisje vragen of ze het klein wil hebben. En dan je bankbiljet van 20 euro in vieren opvouwen. Een totaal verkeerde hitsige geile-oudemannengrap is deze. De serveerster vraagt: “Wilt u er nog wat lekkers bij?” En dan guitig antwoorden (met zo’n kijk-mij-eens-even-gaan-scoren blik op je vrienden: “Je mag er wel even bij komen zitten hoor!” Slaag je er als sneue 48-plusser niet in om tijdens de bediening een foute grap te scoren dan is er altijd nog het moment van de rekening.
- “Mag ik betalen?” Wordt gevolgd door: “Jullie zeggen ook nooit nee he?”
- Is de rekening fors, scoor je zeker hoog op de senioren-sneuheidsschaal van de dag met de opmerking: “Ik wil uw café niet kopen, ik wil alleen de drankjes afrekenen.”
Verder niet zeggen bij het afrekenen:
- -“Waar is mijn portemonnee? Ik denk dat we moeten afwassen.”
- (Pinactie ‘geslaagd’) “Hoera, ik ben geslaagd! Krijg ik nu een diploma?”
- – (Wilt u het bonnetje houden?) “Nee die mag je houden als herinnering.” Of: “Alleen als jij je nummer erop zet!”
Ik heb in al die jaren maar één passende opmerking gehoord van een senior, en dat was van mijn eigen opa, die ons wilde trakteren op een dure maaltijd. Het duurde een half uur voordat de bestelling werd opgenomen. De menukaarten waren vies. De tafel kleefde. De serveerster vroeg bot aan mijn opa: “Heeft u al besloten?” Mijn opa zei: “Ja. We gaan naar huis!”