Sport

Sport

Ik ben héél nieuwsgierig om te weten wat ik ga doen na mijn dood

Monthy Python zorgde 50 jaar geleden voor de nodige opschudding op de televisie. Zelfs bij de BBC krabden ze zich achter de oren bij zo veel absurdistische humor. Grote gangmaker was John Cleese, Britse komiek pur sang. Zijn Silly Walks zijn inmiddels legendarisch.

Voor de jonkies en iedereen die onder een steen heeft geleefd: Monty Python is een Britse komediegroep die bestond uit de leden John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin en Graham Chapman. Zie ze hierboven shinen. De groep maakte vijf films, ontelbare albums, vier computerspellen, verscheidene boeken, vier tv-seizoenen met 45 afleveringen en diverse andere merchandising. De groep staat bekend om het (succesvol) doorbreken van de toen conventionele komedieregels.

De tv-reeks Monty Python’s Flying Circus werd uitgezonden door de BBC van 1969 tot 1974, en alle leden van Monty Python schreven eraan mee en acteerden. Het was een show met losse sketches en animaties, maar met een vernieuwende aanpak en stijl. Na 1974 deed Monty Python nog theatershows, maar zeer bekend zijn vooral hun films, zoals Monty Python and the Holy Grail en Monty Python’s Life of Brian.

This parrot is pushing daisies...

George Harrison, die fan van Monty Python was, financierde een van die films (Life of Brian) en trad daarin ook op. Ook was hij de producer tijdens de opnames van een aantal Python-liedjes, waaronder de Lumberjack Song.

De humor van Monty Python was best even slikken soms. Het was bij vlagen zo bizar dat mensen zich afvroegen of dit niet experimentele kunst was. Voor ons van Falder – mannen van rond de 60 jaar – was het programma in elk geval een verademing tussen de voorspelbare en saaie shows van Mies Bouwman op de zaterdag. Beroemde scenes waren onder meer de Ministry of silly walks met John Cleese in een absolute glansrol waarin hij met zijn extreem lange benen de gekste capriolen uithaalt en de keer dat Cleese een dode papegaai terugbrengt in een dierenwinkel (zie video). Ook met de typetjes was het vaak schaterlachen zoals de naakte organist (de eerste twee keer Gilliam, daarna Jones) die tussen sketches door, of aan het begin van de uitzending een kort stukje speelde. En niet te vergeten de It’s-man (Palin): een man met een gehavend kostuum en ongekamde baard, die vlak voor het begin van de leader “It’s…” zegt.

Cleese zei bij de reünie  van de groep ter gelegenheid van 50 jaar Monty Python: ‘Python heeft het overleefd omdat we in een ‘Pythonesque’ wereld leven. Extreme gekkigheid lijkt nu meer relevant dan dat het ooit is geweest.’

Cleese (79) is nog altijd goed voor pittige en Python-achtige uitspraken. Zijn mooiste 7:

  • Als Engelsen bij je komen eten, krijg je een stapel lijken op visite.
  • Ik ben héél nieuwsgierig om te weten wat ik ga doen na mijn dood
  • De mensen proberen de wereld te veranderen in plaats van zichzelf.
  • De problemen ontstaan pas als vergissingen worden ontkend. Als je een vergissing niet toegeeft, dan kun je ze ook niet corrigeren.
  • Ik denk niet dat je een huwelijk kunt beschouwen als een mislukking, alleen omdat je op een bepaald moment gaat scheiden. Anders zou je moeten aannemen dat ieder huwelijk een mislukking is, tenzij het eindigt met de dood.
  • Vergissingen maken is niet erg, zolang je `konijn` maar niet met drie a`s spelt, of onder een witte blouse een zwarte beha draagt.
  • Wie het meeste lacht, leert het best.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT