"Konden we maar weer aan het werk."
Waarom schrappen we 27, 28, 29, 30 en 31 december niet van de kalender?
Waarom is er geen naam voor de periode tussen Kerstmis en 1 januari? Die vijf loze dagen tussen 2de Kerstdag en Oudjaar: 27, 28, 29, 30 en 31 december. Waarom schrappen we ze niet uit de kalender? Er is wereldwijd geen naam voor die vervelende periode na de Kerst, die saaier en zinlozer is dan de binnenkant van een lijkkist.** Ik weet wel een naam die heel passend kan zijn: het Perineum. Dat betekent de ruimte tussen je schaamdeel en je anus. Maar dat zullen we niet snel gaan zeggen: “Wat gaan jullie doen in de Perineumvakantie?”
Vandaag, 27 december, start het gevoel van wurgende doelloosheid in donkere dagen. Je bent brak van de kerstdagen. Je kunt geen bezoek meer zien. Je had toch moeten gaan skiën of lekker naar Curaçao. En het moet nog Oudjaar worden. Wat heeft het allemaal voor zin? Een voorspelling voor het verglijden van de dagen. >>
- 27 december is de dag van de kliekjes. Je eet koude kalkoen en drinkt er restjes wijn bij.
- Op 28 december zit je in je kamerjas tot 12 uur te kijken naar een wedstrijd uit de Engelse derde league. Daarna wil je je verhangen.
- 29 december zijn alle chocolade kerstboompjes op. Je kerstboom is nu bijna net zo kaal als jij. Je schenkt nog een Baileys in.
- 30 december. De eerste ruzies beginnen.
- 31 december. Je verveelt je kapot en begint langzaam naar je werk te verlangen.
“Wat doen jullie eigenlijk met Romjul?”
** Een lichtpuntje: die dekselse Noren! Ze hebben meer dan alleen rare truien en saaie misdaaddrama’s. Ze hebben een naam voor de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar: Romjul! Romjul is nadrukkelijk bedoeld ‘om tijd thuis door te brengen met je familie en samen lange, gezonde wandelingen te maken, mediteren over het leven en na te denken over het jaar dat zojuist is geweest.’ Origineel klinkt het allemaal niet, maar de periode heeft tenminste een naam. Moeten we ook maar invoeren in Nederland. “En wat doen jullie met Romjul?” Klinkt best goed.