Er zijn honderden boeken geschreven over de pophistorie van Nederland, maar nog nooit vanuit het perspectief van de mensen achter de schermen van de platenindustrie. Journalist Peter Voskuil is een beetje gek. Want welke idioot is weken – en in totaal 5 jaar! – bezig om oude studioplattegronden te reconstrueren? Wie vraagt alle nog levende hoofdpersonen-van-toen naar de details van een plaatopname uit de vorige eeuw? Daar moet je gestoord voor zijn! Het levert echter wél het leesvoer op waar muziekfreaks van uit hun plaat gaan.
Speurtocht
Voskuil kreeg in de vijf jaar durende speurtocht toegang tot nooit eerder ontsloten archieven en inzage in privé-fotoboeken van tientallen bekende artiesten, waardoor we een unieke blik achter de schermen krijgen. In een chronologisch raamwerk vertellen ruim 200 geïnterviewde platendirecteuren, managers, studiotechnici, producers, pluggers, dj’s, muziekuitgevers, sessiemuzikanten en artiesten openhartig over het platenvak. Voskuil kreeg daarnaast toegang tot alle mogelijke en zelfs nooit eerder ontsloten archieven.
Tijdens het schrijfproces las een team van experts uit de platenindustrie ieder vanuit hun eigen expertise met Voskuil mee. Het boek wordt geïllustreerd met honderden kleuren- en zwartwitfoto’s en facsimile uitgaven van originele memo’s uit (foto)archieven en privé-albums, waaronder veel nooit eerder vertoond materiaal.
Dutch Mountains – uitgeverij JEA, onderdeel van Joh. Enschede Amsterdam – legt genadeloos de economie achter de platenindustrie bloot. Wie waren de pioniers? Hoe werkte een platenmaatschappij eigenlijk? Wat maakte het ene nummer wel een hit en het andere niet? Het boek is een ontdekkingstocht pur sang naar de verborgen wereld van contractvoorwaarden, opname- en promotiebudgetten, muziekuitgeverijen, vriendjespolitiek, smeergeld en (soms) puur toeval.
Stoeptegel
Voskuil beschrijft in deze massieve, 730 pagina’s tellende stoeptegel de opkomst en neergang van de Nederlandse platenindustrie aan de hand van voor iedereen herkenbare episodes: de komst van het cassettebandje, de opheffing van de vaste platenprijs, de crisis in de platenbranche, de komst van de cd, de eerste housefeesten in Nederland, de introductie van de IPod, de populaire Dancefeesten en de oprichting van Spotify.
Nederpop
Kortom, een ode aan de Nederpop en smullen voor iedereen die is opgegroeid met het illegale zendschip Veronica, de opkomst van de swing, de successen van The Golden Earring, The Cats, Focus, Cuby&the Blizzards, Earth&Fire en StarsOn45. Maar ook Doe maar, Ramses Shaffy, Anouk, Candy Dulfer en Frans Bauer passeren de revue.
Hatseflats en dat voor nog geen 9 tientjes! Zie ook: www.dutchmountains.jea.nl