Belegen Belegger

Belegen Belegger

Boven de 50? Verhuizen? Vergeet het maar

Boven de 50? Verhuisplannen? Vergeet het maar. Dit is waarom je de rest van je leven vast zit in het huis waar je in woont.

De verhuisplannen voor mensen boven de 50 zijn ambitieus, maar de realisatie ervan blijft achter door een gebrek aan geschikte woningen, dit blijkt uit een onderzoek van De Hyotheker. Bijna de helft van deze groep wil binnen twee jaar verhuizen, maar door het beperkte aanbod worden zij gedwongen in hun huidige woning te blijven. Dit probleem heeft niet alleen invloed op hun woongenot, maar ook op de doorstroming in de toch al vastgelopen woningmarkt.

Vraag naar kleinere woningen

Voor 55-plussers is kleiner wonen een belangrijke wens: 52% van hen geeft de voorkeur aan een compacte woning. Daarnaast zoekt 46% specifiek naar een levensloopbestendige woning, waarbij gelijkvloers wonen en nabijheid van winkels en openbaar vervoer essentieel zijn. Opvallend is dat financiële motieven, zoals het verzilveren van overwaarde, voor slechts 23% van de senioren een rol spelen in hun verhuisplannen.

Tegelijkertijd geeft bijna een derde van de ondervraagden aan graag in de eigen omgeving te willen blijven. Toch verwacht 70% dat het praktisch onmogelijk is om een woning te vinden die aan hun wensen voldoet.

Afname in hypotheekaanvragen

De verhuiswens vertaalt zich nauwelijks in actie op de hypotheekmarkt. Volgens onderzoek van De Hypotheker onder ruim driehonderd senioren, daalde het percentage hypotheekaanvragen voor een nieuwe woning door 55-plussers van 14% in 2023 naar 12% in 2024. Ter vergelijking: starters onder de 35 jaar nemen maar liefst 57% van deze aanvragen voor hun rekening.

Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, ligt de oorzaak in de beperkte beschikbaarheid van geschikte woningen. “De vraag naar levensloopbestendige woningen overtreft al langere tijd het aanbod. Dit beperkt de mogelijkheden voor senioren, ondanks hun actieve interesse in de woningmarkt,” legt hij uit in De Telegraaf.

Gevolgen voor de woningmarkt

Het tekort aan passende woningen voor senioren heeft een bredere impact. Doordat zij langer in hun huidige woning blijven dan gewenst, stokt de doorstroming op de woningmarkt. Dit belemmert niet alleen de kansen van andere groepen, zoals starters, maar vergroot ook de algehele problemen op de huizenmarkt.

Oplossing vereist gericht beleid
De huidige situatie benadrukt de dringende noodzaak voor structurele oplossingen. Een toename in de bouw van levensloopbestendige en kleinschalige woningen is essentieel om deze groep senioren in beweging te krijgen. Pas als dit gebeurt, kunnen hun verhuisplannen realiteit worden en wordt de doorstroming op de woningmarkt hersteld.

Bronnen: De Hypotheker, Telegraaf

Beeld: Freepik/rawpixel.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT