Het waren lange dagen afgelopen week voor de leden van de Tweede Kamer. Van ’s morgens tot ’s avonds laat debatteren. Wat verdien je dan als kamerlid? Je mag rekenen op zo’n 8.889,89 bruto per maand. Tel daar je vakantietoeslag bij op (acht procent), een eindejaarsuitkering van 8,3 procent, dan kom je uit op een mooi bedrag van ruim 124 duizend euro per jaar. Maak je carriere en word je gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer, dan wordt er jaarlijks zo’n 160 duizend euro op je rekening bijgeschreven. Heb je zelfs ambitie om minister of misschien wel minister-president te worden, dan krijg je opslag met jaarlijks zo’n 25.000 euro. Bijverdienen mag je ook. Maar zorg dan, dat het niet niet meer is dan veertien procent, anders gaat er weer veel geld af door een aantal regelingen dat dan in werking wordt gesteld. Daarnaast kun je heerlijk eerste klas reizen in de trein dankzij een gratis OV-jaarkaart. Daar komt nog eens een extra reiskostenvergoeding bij van 4900 euro per jaar.
En als je moet vertrekken?
Tja, en wat als je je zetel verliest? Niet ondenkbaar in deze roerige politieke tijden. Telt je verblijf in de Tweede Kamer korter dan een luttele drie maanden, dan mag je nog zes maanden genieten van een wachtgeldregeling (die 80% van je salaris is). Wie het langer uithoudt dan slechts een kwartaal, mag bij vertrek maximaal drie jaar en twee maanden gebruik maken van deze regeling.
Hoe het zit dan met pensioen? Waar de meeste Nederlanders pas mogen afzwaaien op hun 67e, kun jij dat al vier jaar eerder doen. Hierbij geldt een maximum bedrag van zeventig procent van je genoten jaarsalaris.
Iets voor jou? Bedenk dan nog wel dat een gemiddeld Tweede Kamerlid tussen de zestig en tachtig uur per week werkt.