Als de vrouw de kostwinner is, zijn mensen minder tevreden met hun relatie. En als beiden werken en de vrouw gaat meer verdienen, gaat dat ook ten koste van het gezamenlijke geluksgevoel. Opvallend: niet alleen de man lijdt daar onder, ook de vrouw. Ze voelen zich er gewoon ‘niet happy’ bij.
Gedegen onderzoek
Uit onderzoek onder meer dan tienduizend heterostellen uit Nederland, Australië en het Verenigd Koninkrijk blijkt dit echt een probleem te zijn. De leeftijd van de panelleden die vragen beantwoordden, varieerde van 24 tot 65 jaar. Die paren werden gevolgd in een periode die varieerde van een tot vijftien jaar. Het Nederlandse onderzoek is ook langlopend, het startte al in 2007.
Als de vrouw in de loop der tijd meer ging verdienen dan haar man, daalde het cijfer dat ze allebei gaven aan hun geluksgevoel in de relatie met 0,1 punt. En als hij werkloos werd, ging er zelfs 0,25 punt vanaf. Voor allebei dus. De vraag is of 0,1 punt nou veel is. Maar het verschil is volgens onderzoekers wel degelijk significant. Wel is het zo dat de werksituatie belangrijker is voor de man dan voor de vrouw. Eigenlijk zijn we dus heel traditioneel. Niet alleen wij ‘mannetjes’, maar ook onze partners.
Anti-emancipatoir
Deze conclusies komen in deze tijd misschien niet erg gelegen. Vrouwen gaan steeds meer werken en verdienen en het ‘glazen plafond’ lijkt meer te worden doorbroken. Bovendien voelen mensen zich in deze tijd steeds onzekerder over hun baan, stelde het onderzoek al in 2018. De emancipatiebeweging wordt door dit nieuws ook niet erg geholpen. Maar hoe zit dat voor de categorie 45+? Jammer genoeg werd niet vermeld of de afhankelijkheid van je ego van je werk en je inkomen hetzelfde blijft, groeit of afneemt als je ouder wordt.
Foto: Getty