Fashion, food & travel

Fashion, food & travel

De helft van de Nederlandse mannen krijgt er vroeg of laat last van: kaal worden. Niks aan te doen. Of toch?

Kaal worden hoort voor veel mannen bij het ouder worden. Gerard Joling en Ronald de Boer lieten het er niet bij zitten.

Ook last van alopecia androgenetica? Kaalheid bij mannen, in het medisch jargon. Je wordt het niet door het dragen van petten, agressieve shampoo of hardnekkige roos. Het ligt aan een kwaadaardige afgeleide van testosteron, DHT. Voluit Di-Hydro-Testosteron.

Dus niet door testosteron op zich. Het is helaas niet zo dat kale mannen meer testosteron produceren en daardoor beter presteren in bed. Het ligt aan de productie van DHT. Daardoor produceren de haarzakjes minder haar (normaal een stuk of 25 per zakje).

Ook vrouwen worden kaler

Kaal worden komt bij 50 procent van de blanke mannen vroeg of laat voor, bij 30 procent van de zwarten en 15 procent van de Aziaten. Hoe ouder, hoe meer kans op kaalheid. (Vrouwen hebben er minder vaak last van omdat het vrouwelijk hormoon oestrogeen de werking van DHT tegengaat. Maar na de menopauze daalt het percentage oestrogeen, en dan kan ook het haar op de vrouwelijke schedel gaan dunnen. Dan is 1 op de 5 vrouwen aan de beurt.)

Vroeger had je die advertenties met een kale kop links en een begroeide bol rechts, met de bijschriften: voor-na. Tegenwoordig kan de kapitaalkrachtige oud-voetballer of volkszanger zich na een operatie een volle bos haar veroorloven. Nog steeds kun je haar van het achterhoofd of zijkant naar je kalende bovenkant laten transplanteren volgens de zogeheten FUT-methode (Follicle Unit Transplant). Maar daar houd je littekenweefsel aan over.

Ronald, Frank en Geer

Ronald de Boer (en waarschijnlijk Frank) hebben gebruikgemaakt van de FUE-methode, Follicle Unit Extraction. Dan worden de haarzakjes een voor een met microboortjes (0,5 tot 0,8 millimeter breed) van de DHT-loze zone verwijderd en naar het noodlijdende gebied getransplanteerd, waardoor je geen littekenweefsel krijgt. Wel een hoop werk, want soms gaat het wel om 3000 van die zakjes. Per zakje (graft, in medische termen) betaal je een euro of drie, met een minimum van 500 grafts, maar je krijgt meestal kwantumkorting als je er meer afneemt. Voor een voetbalanalist is een kleine 9000 euro natuurlijk peanuts. (En ook al zou hij een FUT-behandeling hebben genomen, zijn achterhoofd komt toch niet in beeld.)

Gerard Joling komt er ook rond voor uit dat hij zich heeft laten behandelen, maar hij heeft gekozen voor de Haarstamcel Transplantatie, de zogenaamde HSI- of HASCI-methode. Die is wel bijna twee keer zo duur, afgaande op de website van het Hair Science Institute in Maastricht.

Gerard Joling over de ‘HASCI’-methode. De interviewer komt ons ook bekend voor.

Je kunt natuurlijk ook je kop (laten) kaalscheren, maar dan moet je er wel het hoofd voor hebben. Of haar van een andere plek laten aanbrengen, zoals Arjan Ederveen eind jaren ‘90 deed in ‘Borreltijd’.

‘Jos’ en zijn haartransplantatie in ‘Borreltijd’

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT