Mannen, we moeten met de tijd mee. Vegetarisch of vegan eten is niet meer alleen voor de geitenwollensokken-gemeenschap. Behalve dat het vaak gezonder en beter voor de planeet is, wordt het ook stééds lekkerder (je smaak verandert ook, waardoor vlees steeds matter en suiker bijvoorbeeld steeds heftiger smaakt). Lees dit verslag.
Onlangs werd ik getipt. Of ik weleens bij Mastino was geweest? Nope, ik had er van gehoord, het was de eerste plant-based pizzeria van Nederland, maar waarom zou ik in hemelsnaam een pizza eten die niet droop van de kaas? Omdat het echt zo lekker is, dat je de kaas niet mist, was de belofte. Dus ik ging.
Voor de zekerheid nam ik mijn vriendin onder valse voorwendselen mee. Haar liefde voor mozzarella en burrata is grotesk dus het leek me beter niet te zeggen dat we naar een vegan pizzeria zouden gaan. Zoals gezegd had ik ook zo mijn bedenkingen bij het idee van een vegan pizza. Zou het echt lekker zijn?
Mozzarella van linzen
Ja dat was het. Kijk naar die korst: perfectie! En er zat ‘mozzarella’ op, maar dan gemaakt van linzen of amandelen. Vraag me niet hoe je mozzarella van linzen maakt, maar het was romig en zacht en écht heel lekker. Novella, de Italiaanse eigenaresse, ziet onze verbazing. Het is de verdienste van haar goede vriendin Mariluz, een Spaanse ambachtelijke veganistische kaasmaker, die net als zijzelf in Amsterdam is gevestigd.
Een Hollander in Rome
Novella kwam overigens ooit in Nederland terecht vanwege de liefde, vertelt ze ons. Die knappe Hollandse fotograaf viel op in Rome, hij nodigde haar uit in Amsterdam, ze werd weer verliefd en gaf na zes maanden het ja-woord – ook aan zijn stad. In 2015 richtte ze Mastino op. Eerst een filiaal in de Amsterdamse Pijp, later eentje in Amsterdam-West, waar ook glutenvrije pizza’s werden verkocht. Die laatste zaak heeft het door corona niet gered. Maar Mastino in de Eerste van der Helststraat is heropend, met een nieuwe look. En ik raad je aan: ga! Ook als je, net als ik, geen vegan bent. De pizza’s zijn kleurrijk, luchtig met een dunne bodem en crunchy korst en heel smaakvol.
Bella Ciao: een aanrader
Bestel dan vooral de ‘Bella Ciao’; een heerlijk pizza met San Marzano tomatensaus, linzen mozzarella, geroosterde aubergine, basilicum crème en crunchy ‘Parmezaan’ vlokken.
Opvallend pand
Mastino in de Amsterdamse Pijp is zeven dagen in de week geopend. Het auberginekleurige pand waarin Mastino is gevestigd, is moeilijk te missen. Verover een plekje binnen – er zijn er zo’n acht – en als je mazzel hebt is het tafeltje aan het grote raam nog vrij, waar het heerlijk mensen kijken is. Mooi weer? Dan zijn er buiten grote picknicktafels om aan te schuiven.
Langs de schappen struinen
Aan take-away doen ze ook, ze zijn aangesloten bij de bekende delivery-platforms. Van tevoren bestellen via de website van Mastino kan ook, je hoeft het dan alleen nog op te halen. Struin dan vooral ook even langs de schappen met lekkere high-end Italiaanse vegan producten, van wijn tot desserts. Wedden dat je met meer dan pizza alleen naar buiten loopt?
Mastino, Eerste van der Helststraat 78h, Amsterdam
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.