Zoals deze Amerikaanse chefs; zij geven acht tips waarmee ze elke dag vlammen achter hun kachel. Doe er je voordeel mee!
Thuis eten maken is echt wat anders dan in een restaurant. Hoef je zelf maar een, twee of drie gasten tevreden te stellen, bij zo’n professionele chef komt de ene bestelling na de andere binnen. En terwijl jij in jouw menu maar één gerecht hoeft te maken, moet een chef de menukaart uit z’n hoofd kennen. Met de inside tips van deze professionele koks kun je je doordeweekse prakje naar een restaurantniveau tillen, en wie wil dat nou niet?
Ontwikkel je snijtechnieken
‘Snel en netjes snijden? Dat lukt je met de kattenklauw. Houd je hand zo dat je vingertoppen achter je handpalm zijn verstopt, en op die manier hou je de groente vast die je wilt snijden. Je mes beweegt tegen je knokkels, maar hakt geen kootjes of nagels weg. Oefenen, oefenen, oefenen!’
Sydney Willcox, kookleraar bij The Brooklyn Kitchen
Niet huilen
‘Als je je uien tien minuten in ijswater legt voordat je gaat snijden, gaan je ogen niet tranen.’
Angel Leon, chef kok van Seaspice Miami
Snelheid
‘Wil je sneller groente snijden? Gebruik een mandoline, een vlijmscherpe schaaf waar je komkommer, biet en wortel overheen kunt halen om er dunne plakjes van te snijden. Gebruik alsjeblieft de beschermende knop die bij de mandoline wordt geleverd, anders kost het je je vingertopjes.’
Sydney Willcox, kookleraar bij The Brooklyn Kitchen
Niet flauw met peper en zout
‘Bestrooi het vlees met peper en zout vlak voordat je gaat bakken. Op die manier blijft het vlees sappig. Ga je uren van tevoren met peper en zout aan de slag, dan wordt het juist droog.’
Angel Leon, chef kok van Seaspice Miami
Probeer eens wat anders
‘Gebruik ingrediënten eens op een andere manier. Als je nog nooit een zoete aardappel door je sapcentrifuge hebt gehaald, weet je helemaal niet dat het sap zoet en romig is. Hartstikke lekker in een nagerecht, en bovendien vol vitamine A en B, en caroteen.’
Matthew Kennedy, eigenaar Plant Food + Wine in Miami
Garneer je gerechten
‘Maak indruk op je gasten door gerechten te decoreren, bijvoorbeeld door wat blaadjes groen over het gerecht te strooien. Dat kunnen spruitgroente zijn, zoals erwtentakjes, maar je kunt ook ingrediënten uit het gerecht gebruiken, zoals wat verse kruiden of wat specerijen, om je schotel te versieren.’
Sydney Willcox, kookleraar bij The Brooklyn Kitchen
Blenden als een pro
‘Doe eerst de vloeibare ingrediënten in de blender – dus water, sap of bouillon – en voeg dan de rest toe, dus de groente en het fruit. Dan hoeft de motor van de blender minder hard te werken, en alles wordt gelijkmatiger gepureerd. Als je het zo doet, blijft je blender langer leven en je krijgt mooie smoothies en soepen.’
Nina Curtis, chef van The Ranch Malibu
Vlammen!
Wees niet bang voor hitte! Als je een biefstuk wilt schroeien, dan moet je je fornuis laten vlammen. Als je die biefstuk of kip niet in een gloeiendhete pan bakt, krijg je nooit die maillard-reactie. Zorg er ook voor dat je een koekenpan niet te vol stouwt tijdens het bakken, want dan koelt je pan teveel af en dat zorgt ook niet voor een mooi resultaat.’
Sydney Willcox, kookleraar bij The Brooklyn Kitchen
Bron: Style Caster
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.