Had jij vroeger ook een bijbaantje om zo je brommer/cassetterecorder/vakantie/autorijlessen te betalen? Wat deed je? Werkte je in de supermarkt? Had je een krantewijkje? Waste je auto’s? Een deel van de jongeren heeft tegenwoordig helemaal geen zin meer, om voor vijf euro per uur zich in het zweet te werken. Ja, ze willen wel geld bijverdienen. Sterker nog, ze willen rijk worden, en liefst zo snel mogelijk, zo bleek uit een artikel van de Volkskrant.
Finfluencers
Daarvoor laten ze zich inspireren door zogenaamde ‘finfluencers’. Dit zijn influencers, die hen financieel advies geven. Veel van die adviezen gaan over handelen in cryptomunten. Een heel makkelijk manier om geld te verdienen, zo houden ze hun volgers voor. Uit een rapport dat het platform ‘Wijzer in Geldzaken’, op initiatief van het ministerie van Financien, publiceerde, zou tien procent van de jongeren tussen de 16 en 19 jaar daadwerkelijk handelen in crypto of aandelen. Bijna een derde in deze leeftijdscategorie gelooft in de mogelijkheid dat je zo rijk kunt worden.
Verliezen
Helaas benadrukken de meeste de finfluencers maar een kant van het verhaal. Wat ze niet erbij vertellen, is dat de kans om te verlies te lijden net zo groot is als om te winnen. Wat finfluencers soms ook ‘vergeten’ toe te lichten, is dat ze een bepaalde cryptomunt aanprijzen, om er zelf flink winst mee te maken. Al met al tonen cijfers aan, dat dertig procent van de jongeren die advies opvolgde van finfluencers, wel eens in de problemen is gekomen. Niet voor niets zeggen experts in de financiële sector: ‘als het klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn.’
Dan toch maar beter ouderwets de handen uit de mouwen steken. Wij zijn er ook groot mee geworden.