Geld

en dan nog even dit

Bijna helft van Nederlanders heeft BKR-registratie: hoe erg ben je dan de klos?

7,6 miljoen mensen in Nederland staan in de boeken bij de BKR. Met 250 euro schuld heb je al een kruisje achter je naam. Wanneer wordt het een probleem en kom je er ooit vanaf?

Het Bureau Krediet Registratie, want daar hebben we het over, heeft geen positief imago. Steeds meer mensen klagen over het instituut. Er is maar weinig voor nodig om een vinkje te krijgen en dat betekent dat je vaak kunt fluiten naar een hypotheek bijvoorbeeld.

De mensen die bij de BKR staan geregistreerd zijn zeker niet allemaal wanbetalers: iedereen die een schuld aangaat die hoger is dan €250, wordt namelijk bij het BKR geregistreerd. Dat zijn dus ook de mensen die een telefoonabonnement afsluiten met een toestel op afbetaling. Of degenen die hun wasmachine achteraf betalen, een persoonlijke lening aangaan of een auto private leasen. Ook mensen die meer dan €250 rood kunnen staan, worden gemeld bij het BKR.

Waarom bestaat die BKR-registratie?

Als jij een lening wilt aangaan, dan doet de leningverstrekker graag wat vooronderzoek. Een potentiële hypotheekverstrekker wil bijvoorbeeld zekerheid dat jij de maandlasten wel kunt betalen. Zij raadplegen daarvoor onder andere de informatie van het Bureau Krediet Registratie. Als zij jouw naam in dat register vinden, heeft dat overigens niet direct grote gevolgen. Het kan zijn dat je wat minder mag lenen als je een openstaand krediet hebt, maar als je altijd netjes je rekeningen hebt betaald, is zo’n registratie niet direct een probleem.

 

Wanneer wordt zo’n BKR-notering een probleem?

Als je een paar keer de rekeningen niét betaalt. Dan geeft de geldverstrekker dat door aan het Bureau Krediet Registratie en krijg je een A-notering, waarbij die A staat voor ‘achterstand’. Het hangt van het soort lening af hoe snel je zo’n A-notering krijgt. Bij een aflopend krediet (zoals een telefoonabonnement) krijg je bijvoorbeeld twee maanden na afloop van de betalingstermijn een A-notering, bij een hypotheekschuld is dat na drie maanden.

Die code kan vervolgens worden aangepast naar A1 (betalingsregeling getroffen) of H (van ’herstel’, dit betekent dat de betalingsachterstand is ingelopen). En daar wringt het nog weleens. Mensen die hun schuld hebben afgelost, behouden namelijk hun H-notering. Die blijft een tijdje staan. Sommige geldverstrekkers zien zo’n H-notering als een financieel risico en geven dan geen lening uit. Zo kan het voorkomen dat iemand die vroeger te laat was met het betalen van zijn telefoonabonnement, nu geen hypotheek kan krijgen.

Ook mensen die langer dan twee maanden meer dan 10% van het maximale bedrag rood staan, krijgen zo’n negatieve registratie.

Hoe lang blijft de BKR-registratie staan?

Als je de schuld eenmaal hebt afgelost, blijft jouw registratie bij het BKR nog vijf jaar staan na het moment van aflossing. Je kunt – als je je schuld hebt afgelost – wel een verzoek indienen om die registratie te laten verwijderen. Dat kan bij de kredietverstrekker, maar zo’n poging is lang niet altijd succesvol.

Is een studieschuld ook bij het BKR bekend?

Nee, net als een hypotheekschuld. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte er in het verleden overigens wel voor om ook de studieschuld bij het BKR te laten registreren, maar dat kwam er niet van. Vanuit de politiek was er namelijk weinig enthousiasme voor dat idee.

Bron: De Telegraaf

Foto: Image by cookie_studio on Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT