Geld

en dan nog even dit

Daar zit je net op te wachten: je kind komt weer thuis wonen

Kinderen gaan vanwege de hoge huren vaak weer terug naar het ouderlijk huis. Wat te doen als het jou overkomt?

Je bent even boven de 50 jaar en jij en je vrouw zitten net in de comfortabele fase van het iets rustiger aan doen. Het huis lijkt groter dan ooit, je hebt eindelijk een eigen werkkamer, er is zelfs ruimte voor een thuisbioscoop met beamer.

Dan gaat de bel. Je zoon die 4 jaar op zichzelf heeft gewoond, kan de huur (1250 euro) niet meer betalen. Daar staat hij – 26 jaar – met kat in een zielig kooitje, 2 koffers volgepropt met vuile was en drie planten in een kartonnen doos. Tja, en het blijft je kind, die stuur je niet naar de nachtopvang van het Leger des Heils. Hoewel… grapje.

Zo’n 10% van de dertigers en late twintigers woont nog of weer thuis. Omdat ze geen eigen huis kunnen vinden. Of omdat dat onbetaalbaar is geworden. Dat worden er waarschijnlijk steeds meer. Want de woningnood is voorlopig nog niet opgelost.

Komt zoonlief of dochter weer terug op het honk? Maak dan vooral goede afspraken.

Dat voorkomt een hoop irritaties over geld. Ga een keer samen om de tafel zitten en bekijk wat je wel en niet wil betalen. Bijvoorbeeld dat je kind een deel van het boodschappenbudget betaalt plus een bijdrage in de energiekosten. Of een vast bedrag per maand aan huur/kostgeld gaat betalen.

Extra tip: check ook even hoe het zit met de verzekeringen. Is jouw kind eigenlijk wel goed verzekerd? Of misschien zelfs dubbel verzekerd? Leg jullie polissen naast elkaar en kijk welke verzekeringen wel of niet nodig zijn.

Maak in elk geval afspraken over de volgende zaken:

* Huishoudelijke taken: Bespreek wie welke taken doet en hoe vaak.

* Financiën: Bepaal of je kind bijdraagt aan de kosten en zo ja, hoeveel.

* Privacy: Zorg voor duidelijke afspraken over privacy en persoonlijke ruimte.

* Bezoek: Maak afspraken over bezoek van vrienden.

* Regels: Bespreek de huisregels en zorg dat beide partijen zich eraan houden.

Geef je kind vooral de ruimte om over zijn of haar ervaringen te praten en laat voelen dat je er voor je kind bent en hem of haar steunt. Bouw aan een vertrouwensband, zodat je kind zich veilig voelt om zijn of haar gevoelens te uiten en geef je kind de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. En jezelf ook, sterkte!

Hier nog meer tips.

Foto: Image by benzoix on Freepik

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT