De nieuwe regering wil het eigen risico in de zorg halveren. In 2024 ligt dat op 385 euro. Dat moet in 2027 nog maar 165 euro zijn. Dat klinkt goed. Zeker als je het al niet al te breed hebt. Maar wij vragen ons af, of je dit nu meteen moet gaan uitgeven aan een lekker etentje, of een paar goede sneakers. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn, dat je uiteindelijk duurder af bent. Wat is namelijk het geval.
Remgeld
Het eigen risico heeft als voornaamste doel om ons kostenbewustzijn aan te kweken. Mensen die zorg nodig hebben, dragen een deel van de kosten zelf bij. Dit zorgt ervoor, dat wij ons ervan bewust zijn, dat zorg geld kost. Dit zou ertoe moeten leiden, dat we niet voor elk wissewasje aankloppen voor (dure) zorg, wat de vraag ernaar beperkt. In landen als België staat de eigen bijdrage zelfs bekend als ‘remgelden’
Overconsumptie zorg
Mocht het eigen risico dus niet bestaan, of dat dit heel goedkoop wordt, dan kan dit leiden tot overconsumptie van zorg. Dit leidt weer tot hogere totale kosten voor het gezondheidszorgsysteem. Als dit gebeurdt,voorspellen zorgexperts een flinke stijging van de premies van de ziektekostenverzekering. Ook de rijksbelastingen zouden hierdoor kunnen stijgen. In beide gevallen betekent dit een aanslag op je beurs.
Langere wachttijden
Overconsumptie van de medische zorg kan tenslotte ook leiden tot inefficiënties binnen het gezondheidszorgsysteem. Het gevolg kan zijn, dat je wordt geconfronteerd met langere wachttijden en medische professionals die overwerkt raken. Er kunnen zelfs nog meer medicijntekorten optreden dan nu al het geval is. We mogen een gegeven paard niet in de bek krijgen, dat weten we. Maar zo’n cadeautje als dit leveren wel heel veel twijfels op.
Beeld: Freepik