Geld

en dan nog even dit

Inflatie? In de jaren 80 had je pas inflatie!

Voordeel was wel dat je toen rijk kon worden van de spaarrentes...

De inflatie gaat in Nederland weer door het dak! Maar het kan nog veel erger. Eind jaren 70 en begin jaren 80 werd de wereld getroffen door twee oliecrises. De prijs van olie schoot omhoog, en overheden probeerden de economie te compenseren door de prijzen – en lonen – op te drijven. Het gevolg? Inflatiecijfers waar we nu niet eens van durven dromen, namelijk dik boven de 14%.

Het was een tijdperk waarin je nog een lekker rentepercentage kreeg over je spaargeld. Sterker nog, sparen kon je destijds écht rijk maken. Geen 0,01 procent zoals nu, maar een spaarrente die soms boven de 10 procent uitkwam. Dat waren nog eens tijden. Toch moeten we dat decennium met een korreltje zout bekijken. Want achter die hoge rentes schuilde ook een flinke portie economische pijn.

Inflatie en torenhoge rentes: een bijproduct van de oliecrises

In de Verenigde Staten liep de inflatie zo uit de hand dat de toenmalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Paul Volcker, besloot om keihard in te grijpen. Op zaterdag 6 oktober 1979 – de beruchte ‘Saturday Night Special’ – gaf Volcker de banken toestemming om de rentes gigantisch te verhogen. Het doel? Minder dollars in omloop brengen en zo de waarde van de munt herstellen. Het werkte. De rente steeg als een raket, de inflatie daalde, en de dollar herwon zijn kracht. Maar de prijs die daarvoor betaald werd, was hoog. De Amerikaanse economie raakte in een diepe recessie, en ook Europa – Nederland inbegrepen – moest eraan geloven.

Nederland in de jaren 80: Gouden tijden voor spaarders, drama voor huizenbezitters

Voor spaarders waren de jaren 80 een feestje. De rentepercentages op spaarrekeningen gingen door het dak, en je zag je vermogen groeien zonder er iets voor te hoeven doen. Maar daar hield het feest ook wel op. Als je destijds een huis wilde kopen, had je flink pech. Hypotheekrentes waren net zo torenhoog als de spaarrentes. Veel mensen konden zich simpelweg geen huis veroorloven, waardoor de huizenmarkt instortte. Je kon je woning aan de straatstenen niet kwijt. Terwijl je nu makkelijk een half miljoen voor je huis vangt.

De boodschap van die tijd was duidelijk: hoge rentes kunnen de inflatie beteugelen, maar ze snijden ook diep in de economie. Wat je  als spaarder won, verloor je vaak op andere vlakken.

Nostalgie vs. realiteit: Wat moeten we nu doen met ons spaargeld?

Kijkend naar die tijd, voel ik als vijftiger een zekere nostalgie. Een rente van boven de 10 procent op je spaarrekening… het klinkt haast als een sprookje in vergelijking met de schamele percentages van nu. Toch is het interessant om de lessen van de jaren 80 toe te passen in het heden. Want wat moet je tegenwoordig doen met je spaargeld? Sparen levert nauwelijks iets op, en geld op een slapende spaarrekening verliest eerder aan waarde door inflatie dan dat het groeit.

Wat zijn de alternatieven?

Beleggen: Hoewel het risico’s met zich meebrengt, kan beleggen op de lange termijn meer opleveren dan sparen. Begin klein, bijvoorbeeld met indexfondsen of ETF’s, en bouw langzaam op.

Investeren in stenen: De huizenmarkt is nog steeds aantrekkelijk, al zijn de prijzen hoog. Overweeg om te investeren in vastgoed als je kapitaal hebt dat je kunt missen.

Duurzame keuzes: Denk aan investeringen in duurzame projecten of energiebesparende maatregelen voor je huis. Niet alleen goed voor het milieu, maar vaak ook voor je portemonnee.

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT