Stel. Je bent even tussen wat afspraken in en appt een bekende of-ie in de buurt is. Warempel, de persoon blijkt in de zon op een terras om de hoek te zitten en vraagt of je komt. Je schuift even snel aan, drinkt een enkele espresso, kletst wat bij en je bent met een kwartiertje weer onderweg naar de volgende afspraak. Altijd gezellig als iets zo plotseling lukt. Tót je op je telefoon kijkt aan het einde van de straat en daar al parmantig een ongemakkelijk Tikkie opduikt op het scherm. Of je niet alleen die enkele espresso van twee euro vijftig even af wil tikken, maar ook de fooi van veertig cent wil delen. Mensen, kunnen we even normaal doen en stoppen met dit soort Tikkies te sturen?
Beetje redelijk graag
Vroeger gaf de een een rondje. Daarna was de ander in de beurt. Zo waren de sociale regels. Maar soms was de een toch wat guller om de portemonne te trekken, dan de ander. Tikkies zijn daarom echt een verbetering. Maar laten we het redelijk houden. Als je die paar euro meteen weer bij iemand over de schutting moet gooien, dan is dat gewoon een beetje gierig. Wat is er gebeurd met jij een keer en zij een keer? Die om-en-om regeling deed het altijd prima en werkt ook nog uitstekend in tijden van Tikkies. Je hoeft het niet allemaal op de cent af te tikken.
EXTRA MAYONAISE
Je zou denken dat dit het enige Tikkie is dat niet hoort te bestaan, maar helaas. Er is rondom horecabezoeken nogal curieus Tikkie-gedrag ontstaan. Het gaat niet alleen om die paar koffies, die je prima om en om kunt betalen. Nee, er zijn. al verhalen bekend dat je een tikkie krijgt om een extra fricadel. Of zelfs om een portie mayonaise. Dat wordt dan echt ge-‘tikt’.
Dit artikel verscheen eerder op Flavor.flav