Geld

en dan nog even dit

Waarom je als man van boven de 50 nu gewoon je geld moet uitgeven

Ouder Nederland spaart zich een ongeluk. Tijd om de spaarpot stuk te slaan. Geef desnoods je kinderen nu al geld. Goedkoper dan erven.

Nederlandse ouderen hebben het goed. Velen bulken van het geld. Wat doen ze daarmee? Meestal helemaal niets: er staan tientallen miljarden te verpieteren op renteloze spaarrekeningen. Sterker, veel oudere jongeren zijn zo bang tekort te komen dat ze gewoon blijven doorsparen, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Wij mensen van boven de 60 jaar vinden dat we voortdurend geld achter de hand moeten hebben. Wat als de auto stukgaat of het dak gaat lekken, of de gasprijs gaat door het plafond?

In de praktijk blijkt dat we, eenmaal ouder, nog steeds op die pot geld blijven zitten. Nergens voor nodig.

Het financiële vermogen van mensen die zijn uitgewerkt ligt vaak rond de 24.600 euro op de bank of in aandelen.

Natuurlijk is het verstandig om ook nadat je stopt met werken een buffer aan te houden voor financiële tegenslagen. Maar waarschijnlijk spelen ook psychologische factoren een rol. Pessimisme over de economie of het toekomstige inkomen kan er namelijk voor zorgen dat mensen meer geld opzij leggen voor moeilijke tijden.

En wat blijkt: economisch optimisme neemt af met de jaren. 65-plussers blijken zelfs het somberst. Zo hebben ze minder hoge verwachtingen van de economie en hun eigen financiële situatie. Ook zijn de prijzen voor hun gevoel sterker gestegen en verwachten ze minder vaak een auto te kopen of het huis te verbouwen. Het grotere pessimisme onder gepensioneerden zorgt er dus misschien wel voor dat ze een te grote appel voor de dorst willen aanhouden. En dat is jammer, want er zijn veel nuttige uitgaven te bedenken voor op de oude dag. Neem de verduurzaming van woningen, waarvan een groot deel van de inspanning bij de vergrijzende huiseigenaren vandaan moet komen. Ook het huis klaarmaken voor toekomstige zorgbehoeften kan een prima investering zijn.

Een andere mogelijkheid is uiteraard om je kinderen nu alvast iets van je spaargeld te geven. Waarom doen veel mensen die het kunnen missen dit niet? De tarieven voor de schenkbelasting zijn exact dezelfde als die voor de erfbelasting: voor kinderen 10 procent over de eerste (ongeveer) 130.000 euro en 20 procent daarboven (voor kleinkinderen 18 en 36 procent). Het maakt voor de Belastingdienst dus niet uit of je geeft terwijl je nog leeft of nalaat als je dood bent.

We denken dat de meeste mensen dit domweg niet weten. Verder zou je moeten bedenken dat je spaargeld langzaam maar zeker verdampt onder invloed van de inflatie plus de vermogensbelasting. De overheid zou de tarieven voor de schenkbelasting eigenlijk moeten verlagen. Desnoods gefinancierd door een verhoging van de tarieven voor de erfbelasting. Als je over een schenking 5 procent belasting betaalt en over een erfenis 10 procent, is schenken voordeliger dan nalaten. Dus waarom zou je dat dan niet doen? Zo stroomt dood geld naar generaties die er wel een bestemming voor hebben.

Foto: Getty

Bronnen: RTL Z, Intermediair

 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT