Klussende knarren

en dan nog even dit

Klussende Knarren: hoe herken je een goede handzaag?

Een zaag kent veel verschijningsvormen, maar de standaard handzaag is toch de meest gebruikte. Wat is een goeie?

Tuurlijk, je hebt een cirkelzaag (makkelijk voor balken en panelen), een decoupeerzaag (makkelijk voor laminaat, uitzagen van vormen zoals een ronde hoek), een zogenoemde reciprozaag (voor takken en sloopwerk van muren) en de handzaag.

Maar, wat is nou voor jóu de beste handzaag? Stel jezelf de volgende vragen en je komt al een heel eind.

In welk materiaal wil je zagen?

Niet elke handzaag is voor elk materiaal geschikt. Je moet daarom op voorhand nadenken over de uit te voeren werkzaamheden. Wil je alleen in hout kunnen zagen? Wil je alleen in gipsplaat kunnen zagen? Of wil je alleen in metaal kunnen zagen?

Tip: kies voor een handzaag waarop je meerdere soorten zaagbladen kunt monteren. Dan ben je in staat om met één handzaag in meerdere materialen te zagen.

Welke lengte van het zaagblad wil ik?

Kijk bij elke handzaag goed naar de lengte van het zaagblad. De lengte moet je vervolgens afstemmen op twee belangrijke punten:

Je wensen: vind je het zelf prettiger zagen met een groot zaagblad? Of denk je fijner met een korter zaagblad te werken?

Het te zagen materiaal: een handzaag voor hout heeft een langer zaagblad dan een handzaag voor metaal.

Welk soort zaagblad wil je?

Sowieso raden wij je aan om goed naar het soort zaagblad te kijken. Ook erbij kun je weer op meerdere punten letten:

Soort vertanding: er zijn grofweg 3 opties.

Voor het zagen in zacht hout kies je een zaag met relatief grove tanden.

Zagen voor middelhard- en hardhout hebben de tanden wat korter op elkaar staan. Deze zagen woorden vaak aangeduid als ‘BIM’ (Bimetaal) zaagbladen. Met deze zaagbladen kan er zeer fijn en splintervrij gezaagd worden.

Voor het zagen van laminaat kies je ook het beste voor een BIM (Bimetaal) zaagblad met korte tanden. Dit heeft het meest strakke en splintervrije resultaat.

Afwerking: Stanley zagen hebben vaak zogenoemde HardPoint (extra geharde tanden) vertanding. Zeer wenselijk, aangezien de tandjes hiermee langer scherp blijven. Ga goed na op welke manier het zaagblad precies afgewerkt is.

Materiaal: in een ideale wereld is elk zaagblad van robuust kwaliteitsstaal gemaakt. Met het oog op het prijskaartje kiezen daar echter niet alle fabrikanten voor. Ga daarom goed na van welke staalsoort het zaagblad precies vervaardigd is.

Gewicht is goed?

Ook zou je goed moeten kijken naar het gewicht van de handzaag. In onze ogen mag de handzaag niet te licht zijn, maar moet de handzaag ook weer niet te zwaar zijn. Met een gemiddeld gewicht behoud je de perfecte controle en is de zaag perfect in balans.

Hoe ligt de zaag in de hand?

Sowieso moet je goed naar de bediening van de handzaag kijken. Voor wat voor handgreep heeft de fabrikant gekozen? En is de handgreep voor zowel links- als rechtshandigen geschikt? Let hierbij ook op het materiaalgebruik en eventuele afwerking van de handgreep.

Prijs-kwaliteitsverhouding?

Tot slot let je uiteraard op de prijs-kwaliteitsverhouding van de handzagen. De prijskaartjes lopen behoorlijk uiteen, maar dit geldt ook voor de kwaliteit. Toch hoeft een goede handzaag niet te veel te kosten: de duurste is rond de 32 euro en een voordelige keuze is er al voor 20 euro.

Bron: zaagspecialist.nl

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT