Lifestyle

en dan nog even dit

Beheerst die telefoon ook jouw leven te veel? Tips voor ander gebruik

Opvallend is hoe weinig er echt wordt gecommuniceerd via een smartphone.

Er bestaan al veel onderzoeken die een correlatie tussen technologie en eenzaamheid aantonen. In de VS besloot de universiteit Harvard daar nog een onderzoek aan toe te voegen, en dat leverde toch weer interessante resultaten op.

De meeste mensen gebruikten alleen tekstberichten, terwijl slechts twee procent elkaar via videobellen sprak. Hierin gaven veel deelnemers van dit onderzoek aan dat het lange wachten op een antwoord van een vriend eenzaamheidsgevoelens opwekte. Het laat zien hoe een generatie zich in een wereld vol verbinding toch verloren kan voelen.

Een vriend had pas geleden een interactie met zijn jonge liefde. Opeens stokte het app berichtenverkeer. Paniek!

Er bleef maar een vinkje staan. Had ze de telefoon uitgezet? Was ze boos? Hij raakte in paniek, sprong in auto en belde een half uur later bij haar aan. Er bleek niks aan de hand te zijn, ze was gewoon vroeg gaan slapen en had de telefoon uitgezet…

Wat wetenschappers met elkaar eens zijn, is dat er, ondanks het gebrek aan hard bewijs, een duidelijke relatie is tussen eenzaamheid en technologie. Technologie is overal, en vanzelfsprekend gebruiken ook eenzame mensen het volop. Maar daar kun je van zeggen: dat gebruik is vaak ongezond.

Het probleem valt te herleiden tot drie pijlers, elk met een eigen tragiek. Eerst is er de mens, die zichzelf eindeloos spiegelt aan anderen op social media. Dan is er het sturen van tekstberichten, dat communicatieve subtiliteit opoffert aan digitale kilte (emoties achter berichten zijn lastig in te schatten). En tot slot het binge-watchen, dat zich ontpopt tot de ultieme vlucht uit de realiteit.

Waar problemen zijn, zijn ook oplossingen. Wat kun je doen om bovenstaande te verbeteren? Om technologie niet te laten leiden tot – gevoelens van – eenzaamheid?

Social media heeft ons een podium gegeven waarop het leven van anderen continu wordt tentoongesteld. Het resultaat: een eindeloze stroom van vergelijkingen die vaak meer kwaad dan goed doen.

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft hierop ingespeeld door gebruikers de optie te geven likes en shares te verbergen. Dit kan helpen om de focus te verleggen naar inhoud in plaats van populariteit. Als je merkt dat je jezelf steeds met anderen vergelijkt, overweeg dan deze functie in te schakelen. Het kan rust brengen in een wereld die steeds om aandacht lijkt te schreeuwen.

Tekstberichten, zelfs met emoji’s, missen vaak de nuance die een echte stem kan brengen.

Een spraakmemo biedt al meer context, maar niets vervangt de dynamiek van een persoonlijk gesprek. Probeer daarom vaker direct contact te zoeken. Bel in plaats van te typen, vooral wanneer een boodschap belangrijk is of emoties meespelen. En vergeet je naasten niet. Een videogesprek met familie of vrienden zorgt niet alleen voor verbinding, maar geeft ook de diepgang die tekst niet kan bieden.

Streamingdiensten en social media-platforms zijn ontworpen om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. De eindeloze feeds en automatische afspeelfuncties maken het verleidelijk om door te blijven kijken of scrollen.

Op korte termijn voelt dat comfortabel, maar langdurig gebruik kan leiden tot gevoelens van onrust en somberheid. Stel daarom grenzen aan je schermtijd. Gebruik tijdslimieten of plan bewuste pauzes om te voorkomen dat je ongemerkt uren verspilt. Het gaat erom regie te houden, zodat je technologie gebruikt in plaats van andersom.

Foto: ImagebyFreepik

Bron: Modmod

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT