Overlast
Steeds meer Nederlanders ervaren overlast van buren of andere mensen. Dat blijkt uit cijfers die het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft gepresenteerd.
De lontjes worden korter. Mensen leven in hun eigen bubbel en vinden dat alles moet kunnen, maar hebben wel steeds meer last van anderen, zo blijkt. De meeste burenruzies gaan over geluidsoverlast, pesterijen en tuin- of buitenproblemen, zoals gedoe over een schutting, overhangende takken en rookoverlast door barbecue of vuurkorf.
Voor je het weet komt de Rijdende Rechter langs om de geschillen breeduit te meten. Opvallend toch in dit programma is de leeftijd van de deelnemers, namelijk hoog. Zouden 46-plussers meer moeite hebben met overlast? Zitten die al sneller op hun eigen eiland?
Herriemakers
In mijn straat – columnist Falder Sjaak – zitten ook een paar notoire herriemakers. De zon hoeft zich maar even te laten zien of de snoeischaren, schuur- en boormachines en grasmaaiers komen uit de schuur. Maar ja, dat doe ik zelf ook regelmatig, dus daar moet je geen punt van maken. BBQ rook vind ik ronduit smerig, maar een handigheidje is om je zelf te laten uitnodigen door de – jongere -buurvrouw. Gezellig en je hebt meteen een gratis maaltijd.
Ik denk dat door regelmatig een praatje te maken veel gedoe en misverstanden tussen buren zijn te voorkomen. Op straat even elkaar bijpraten. Kun je het meteen over de overhangende takken hebben. Mijn ervaring is dat jonge mensen over het algemeen veel flexibeler zijn. Voorbeeld: mijn vorige buurvrouw van 92 weigerde een boom van 16 meter – die jarenlang de zon blokkeerde in onze tuin – te laten verwijderen. Toen zij het huis eenmaal had verkocht bood de jongere bewoner direct aan de boom om te zagen. Boodschap: eenmaal wat ouder moet je niet te veel zeuren en zaniken, maar go with the flow.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.