Lifestyle

en dan nog even dit

Buurvrouw Fleur: ‘Met de verdeling van ma’s sieraden brak pas echt de pleuris uit!’

Erfenis, leuk of eigenlijk alleen maar ergernis? Buurvrouw Fleur bericht over de gang van zaken na het overlijden van haar moeder. Wij geven extra tips voor een soepele afwikkeling van een erfenis.

‘Het ergste wat mijn moeder zich kon voorstellen? Als wij kinderen na haar dood geen contact meer met elkaar zouden hebben! Ze zei dat ze dat nóg erger zou vinden dan dood te gaan aan kanker – wat toen al haar prognose was. ‘Welnee,’ zeiden wij dan. Ze moest zich daar maar geen zorgen om maken. We zouden er heus alles aan doen om de familiebanden in stand te houden.’

‘Na haar overlijden ging ik met mijn broer en zus om de tafel om afspraken te maken. Het ouderlijk huis moest worden ontruimd en daarna zouden we het in de verkoop doen want niemand van ons wilde er wonen. Verder was er nog een kleine spaarrekening en dat was het dan. Fluitje van een cent zou je zeggen. Totdat we aan de verdeling van de boedel toekwamen liep het inderdaad gesmeerd. Bij het serviesgoed ontstond er al wat wrevel. Mijn broer wilde daar wel een deel van omdat zijn vrouw er nogal van gecharmeerd was, maar mijn zus en ik waren dat ook en vonden dat wij de eerste rechten hadden. Achteraf bezien was dat het moment dat de toon was gezet.’

Met de verdeling van mamma’s sieraden brak pas echt de pleuris uit. Ik ben nog steeds van mening dat sieraden naar dochters in plaats van schoondochters horen te gaan. Maar mijn broer verschilde hierover met ons van mening. Als wij vonden dat zijn vrouw niet in aanmerking kwam voor die ene ring, konden we toch op zijn minst het fatsoen opbrengen om die aan zijn dochter te geven? En dan, vroegen mijn zus en ik ons af. Zou zijn vrouw dan met die ring gaan lopen pronken zolang hun dochter nog te klein was? Het leek ons een veel betere oplossing als wij die ring zelf later zouden nalaten aan ons nichtje.’

We wisten het klaar te spelen om de boel te verdelen, het huis te verkopen en naar de notaris te gaan zonder elkaar de koppen in te slaan.

Het contact, zoals het ooit was, is nooit meer teruggekomen.

Als we elkaar al eens spreken is er altijd die afstand. Die rottige erfenis maakte alles kapot. Alsof mijn moeder het voorvoelde!’

Tips voor een soepele afwikkeling van een erfenis

Bij het afhandelen van een erfenis zijn er verschillende belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om het proces soepel te laten verlopen en om eventuele conflicten te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

  1. Testament en Legitieme Portie

Testament: Zorg ervoor dat de overledene een actueel en duidelijk testament heeft. Dit helpt bij het voorkomen van onduidelijkheden over wie wat krijgt.

Legitieme portie: Kinderen hebben altijd recht op hun legitieme portie, zelfs als ze in het testament onterfd zijn.

  1. Inventarisatie van Bezittingen en Schulden

Inventaris opmaken: Maak een gedetailleerde lijst van alle bezittingen en schulden van de overledene. Dit omvat onroerend goed, bankrekeningen, aandelen, schulden, enz.

Schulden aflossen: Zorg ervoor dat alle schulden van de overledene worden afbetaald voordat de erfenis wordt verdeeld.

  1. Fiscale Aangelegenheden

Erfbelasting: Informeer naar de erfbelasting en zorg ervoor dat deze tijdig wordt betaald. De hoogte van de erfbelasting hangt af van de relatie tot de overledene en de waarde van de erfenis.

Aangifte erfbelasting: Dien de erfbelastingaangifte op tijd in bij de Belastingdienst.

  1. Communicatie en Transparantie

Open communicatie: Houd de communicatie tussen erfgenamen open en transparant. Bespreek de wensen van de overledene en de verwachtingen van de erfgenamen.

Conflictbemiddeling: Overweeg een bemiddelaar in te schakelen als er spanningen ontstaan tussen erfgenamen.

  1. Rol van de Notaris

Testament opstellen: Laat het testament opstellen en registreren door een notaris. Dit zorgt voor juridische zekerheid en duidelijkheid.

Executeur benoemen: De notaris kan helpen bij het benoemen van een executeur (uitvoerder van het testament) die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Notariële verdeling: De notaris kan de verdeling van de nalatenschap formaliseren en zorgen dat alles juridisch correct verloopt.

  1. Praktische Regelingen

Bankzaken: Regel de toegang tot bankrekeningen en zorg voor de juiste volmachten.

Verkoop van bezittingen: Als bepaalde bezittingen verkocht moeten worden, zorg dan voor een eerlijke en transparante verkoopprocedure.

Verzekeringen: Controleer en beëindig of pas de verzekeringen aan, zoals levensverzekeringen en inboedelverzekeringen.

Bron: Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Franska.nl

Foto: Image by Drazen Zigic on Freepik

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT