Het zal wel iets te maken hebben met de aanstellerige houding die ik regelmatig waarneem bij mannen die zich niet lekker voelen. Als mijn geliefde bijvoorbeeld ook maar een beetje keelpijn heeft, dan wandelt hij ineens met een gebogen rug door het huis en zet hij een soort ‘ziek-zijn’ stemmetje op. Ik moet daar altijd wel om lachen en kan dit tafereel natuurlijk allang niet meer serieus nemen, maar voor het idee zet ik toch altijd maar een kopje thee. Voor mijn gevoel zijn vrouwen hierin heel anders: wij knallen er een paar paracetamol in en gaan gewoon weer verder met waar we mee bezig waren.
Maar goed, uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dus dat mannen inderdaad korter leven dan vrouwen. Ha, klopte mijn gevoel dus toch. Volgens onderzoekers van de Universiteit van New South Wales heeft dit alles te maken (los van hun gedrag) met genetische aanleg. De levensduur van een levend wezen is afhankelijk van de geslachtschromosomen. Dat zit als volgt: bijna elke diersoort heeft twee geslachtschromosomen die bepalen of het dier een mannetje of een vrouwtje is. Zo hebben vrouwelijke zoogdieren twee dezelfde geslachtschromosomen (die we ‘X-chromosomen noemen (XX)) en hebben mannelijke zoogdieren een X-chromosoom én een Y-chromosoom (XY).
Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Bij vogels bijvoorbeeld is het precies andersom: mannetjes hebben twee gelijke geslachtschromosomen (ZZ) en vrouwtjes twee verschillende geslachtschromosomen (ZW). Volgens deze onderzoekers zijn dieren met twee verschillende geslachtschromosomen kwetsbaarder voor genetische afwijkingen, wat dus kan leiden tot een kortere levensduur.
Voor het onderzoek werden 229 diersoorten onderzocht en daaruit werd de conclusie getrokken dat het geslacht met twee dezelfde geslachtschromosomen gemiddeld 17,6 procent langer leeft dan het geslacht met twee verschillende geslachtschromosomen.
Deze theorie bestond al langere tijd, maar de Australische universiteit is de eerste die dit zo grootschalig heeft onderzocht. Bij eerdere onderzoeken werd er namelijk naar slechts een aantal diersoorten gekeken, terwijl voor dit onderzoek talloze diersoorten onder de loep genomen zijn, zoals zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën, kakkerlakken, sprinkhanen, vlinders en nog veel meer. Daardoor kwamen de onderzoekers erachter dat de soorten waarbij de mannetjes twee dezelfde geslachtschromosomen hebben juist langer leven dan de vrouwtjes: gemiddeld 7,1 procent langer. Dit is dus het geval bij vogels, maar ook bij vlinders.
Goed, bij de meeste zoogdieren waar vrouwen twee dezelfde chromosomen hebben leven vrouwen gemiddeld 20,6 procent langer. Dat verklaart dus waarom vrouwen uiteindelijk langer leven dan mannen. Natuurlijk spelen er ook genoeg andere factoren een rol in levensduur, maar die laat ik voor nu even links liggen. Het belangrijkste is: wij vrouwen gaan het langste mee.
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com
Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.