Hanno Pijl, een 60-jarige internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, vertelde NRC Handelsblad aan‘intermittent fasting’ te doen. Om de zes weken eet hij vier of vijf dagen achtereen weinig én gezond.
Verouderingsspecialist
In Amerika is het al een hype. Een van de grote propagandisten is ene Valter Longo, een 51-jarige Italiaans-Amerikaanse ‘verouderingsspecialist’ die een boek geschreven heeft dat ‘The Longevity Diet’ heet. In mei komt er een Nederlandse vertaling uit. Het moet een dieet tegen celveroudering omvatten.
Het NRC en Pijl leggen ‘intermittent fasting’ puntsgewijs uit. Hierbij een heel korte samenvatting.
- Vijf dagen aan een stuk eet je NUL suiker, heel weinig eiwit en maar 700 à 800 calorieën per dag.
- Daardoor komt de cel, in plaats van te groeien, in een soort overlevingsmodus. Hij breekt afval af en herstelt zijn beschadigde structuren.
- Er zou voorzichtig wetenschappelijk bewijs zijn dat dit proces van ‘autofagie’ veroudering tegengaat. Het zou ook ziekteprocessen als reuma en kanker kunnen stilleggen. Al is daar nog niet 100 % bewijs voor.
- De optimale periode om tijdelijk te vasten zou 5 dagen zijn per zes weken of twee maanden.
- Als je heel weinig suikers eet en nauwelijks koolhydraten, verbrandt het lichaam vetten.
- Van incidenteel een paar dagen niet of weinig eten val je niet structureel af. Wel van een verandering van leefstijl. En die zou je eerder aannemen omdat je bewuster gaat eten na zo’n regelmatige korte vastenperiode.
- Ook heel kort vasten kan positief zijn. Zo wordt beweerd dat als je je ontbijt overslaat, je scherper wordt en het gelukshormoon endorfine aanmaakt. Je wordt beter gehumeurd, alerter en ruikt ook beter. Al heeft prof Pijl dat nooit zelf ervaren.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.