We praten hierover met Doret Schulkes, een gerenommeerd interieurarchitect en expert in wonen. Het is haar missie om een heerlijk huis voor iedereen bereikbaar te maken. ‘Dat kan’, zegt zij, ‘want een huis dat bijdraagt aan je geluk heeft niets te maken met dure meubels of je stijl.’
Ze spreekt regelmatig bewoners van appartementen en mensen die net een appartement hebben gekocht. Ook klanten die een appartement hebben overwogen, maar toch besloten hebben een andere woonvorm te kiezen. Schulkes: ‘En ik heb jarenlang modelwoningen gemaakt in appartement-complexen door heel Nederland. Ergens in je leven komt er een moment waarop je overweegt of een appartement iets voor je is. Bijvoorbeeld omdat je woonsituatie niet meer helemaal aansluit bij de fase waarin je zit. Onderstaande opsomming van de voor- en nadelen van een appartement kunnen je helpen bij de overweging of een appartement bij je past.’
De voordelen van een appartement
- De locatie. Appartement-gebouwen liggen vaak op gunstige plekken. In het centrum of dichtbij het centrum van een plaats. Dichtbij voorzieningen of dichtbij groen.
- Als het appartement niet te hoog ligt, heb je nog contact met de straat, zonder dat je privacy er onder lijdt. Zit je hoog in een gebouw dan heb je vaak een mooi uitzicht.
- Gemakkelijk om contact te maken met andere bewoners.
- Parkeren van de eigen auto is geregeld.
- Alle vertrekken (meestal) gelijkvloers.
- Geen omkijken naar de buitenzijde; het onderhoud wordt door de vereniging van eigenaren geregeld.
- Minder energieverbruik.
- Geen tuinonderhoud.
- Ben je veel afwezig, dan is dat niet of nauwelijks zichtbaar.
- Een gevoel van veiligheid doordat je met meer mensen in het gebouw woont.
Nadelen van een appartement
- Je huis is minder herkenbaar. Het gaat op in een groot gebouw. Terwijl mensen wel vaak de behoefte hebben om hun eigenheid te laten zien aan de buitenzijde van hun woning.
- Weinig buitenruimte en geen tuin.
- Minder (grote) bergruimte.
- Soms op vervelende plekken koven en leidingschachten. Wat doe je hiermee?
- In de keuken is een recirculatie-afzuigkap noodzakelijk. Tegenwoordig is die in veel woningen ook al vereist, maar er zijn nog mensen die liever een traditionele afzuiging willen.
- Je dient rekening te houden met boven- en onderburen. Ook bij de keuze van de vloerafwerking.
- Weinig contact met buiten. Vaak slechts één plek om buiten te zitten.
- Op hoge verdiepingen ervaar je weinig van de straat, het kan eenzaam voelen.
- Relatief weinig licht in huis. Vaak komt het licht in een vertrek vanaf één zijde. En daarnaast zullen er verschillende ruimtes zijn zonder direct daglicht. Meestal heeft de keuken geen raam en ook de badkamer niet. Hier kun je wel slim mee omgaan.
- Je hebt voor een aantal zaken rekening te houden met de vereniging van eigenaren en kunt niet alles uitvoeren zoals je het zelf zou willen.
- Een appartement stimuleert niet een gezonde levensstijl. Het vraagt minder beweging! Traplopen is bijvoorbeeld een hele goede oefening. En tuinieren zorgt ervoor dat je buiten komt. Als deze automatische stimulans wegvalt, moet je actief beweging en sporten opzoeken.
Wil je weten waar je op moet letten bij het kiezen van een fijn appartement? Hoe je sommige nadelen kunt opheffen? Waar je speciaal op let bij het inrichten van een appartement?
Het antwoord op deze en andere vragen lees je in het gratis ebook ‘Wonen in een appartement’ van Doret Schulkes.
Dat kun je direct downloaden via deze link.