Lifestyle

Lifestyle

Vul de glazen maar bij: van wijn proeven word je slimmer

Alle priemgetallen tot 1000 uit je hoofd kennen, drie talen vloeiend spreken en altijd winnen met Triviant: laat me raden, je bent een wijnliefhebber.

Want van wijn proeven word je – aantoonbaar – slimmer. Dat beschrijft neurowetenschapper Gordon Shepherd in zijn boek Neuroenology.

Volgens Shepherd stimuleert een wijnproeverij je hersenen. Hoe zit dat? Om te beginnen is het proeven van wijn al een indrukwekkende motorische oefening, waarbij afgelegen hoekjes van de hersenen in actie komen. ‘Het is niet gewoon een slokje nemen en doorslikken,’ zegt hij. ‘Je houdt de wijn in je mond, je laat het rondgaan langs alle smaakpapillen en daarna slik je het pas door.’ Kennelijk is dat voor hersenen net zo ingewikkeld als het oplossen van een ingewikkelde wiskundesom.

Ruik ik karamel of kurk?

Maar bij het waarnemen en herkennen van smaken komen je hersenen pas echt op volle snelheid. Want je hersenen moeten die moleculen allemaal vertalen naar smaken en daarna dat razendsnel vergelijken met geuren die al eerder zijn waargenomen. ‘Wacht eens, is dat mandarijn? Karamel? Sigaren? Of… kurk?’ Shepherd maakt het nog ingewikkelder: hij vergelijkt het met het waarnemen van kleuren. ‘De objecten die we zien, hebben geen kleur maar ze reflecteren licht. Vangen onze ogen dat licht, dan wordt dat vertaald naar een kleur. Op diezelfde manier hebben wijn-moleculen geen smaak of geur, maar ze zetten onze hersenen aan om die waarneming te doen.’ Wauw. Ingewikkeld. Je moet flink wat wijn drinken proeven om dat zo te kunnen noteren.

Wijn tegen hartaanval, diabetes, dementie

Een studie uit Frontiers in Human Neuroscience komt met vergelijkbare conclusies: vinologen hebben over het algemeen een beter reukvermogen (duh) en bepaalde delen van hun hersenen zijn groter en dikker. En het lijkt erop dat deze delen van de hersenen niet snel worden aangetast door ziekten, bijvoorbeeld door Alzheimer. Andere voordelen van het drinken van wijn: het houdt je mond gezond, want wijn heeft anti-bacteriële eigenschappen die viezigheid in je mond wegspoelt. Ook stimuleren drie tot vier glazen alcohol per week de aanmaak van serotonine en endorfine, de geluk stofjes in je hersenen die ook van chocolade een oppepper krijgen. En dan zou rode wijn nog helpen tegen vermoeidheid, blaasontsteking en huidveroudering, en uit het boek van wijnexpert Harold Hamersma, Wijnreis door mijn lichaam, blijkt dat matig alcoholgebruik de kans op hartaanvallen, diabetes en dementie verlaagt.

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT