Nooit te oud om te leren

en dan nog even dit

Al 40 jaar je rijbewijs, ken je alle verkeersregels nog wel?

Het is misschien voor de meesten van ons al 40 jaar geleden dat we het rijbewijs haalden. Er zijn inmiddels tig regeltjes bijgekomen. Wat weten we nog van de belangrijkste en de nieuwste regels? Of is het tijd voor een opfriscursus?

Wie vanaf januari 2024 een rijbewijs probeert te halen, kan anno 2024 het afrijden ook vragen over de rijhulpsystemen verwachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de cruise control of lane tracking. Het gebruik van de navigatie is al een aantal jaren een verplicht onderdeel tijdens het praktijkexamen. Een fout antwoord geven op een rijhulpsysteem-vraag betekent niet direct dat je zakt, wel kan je examinator het meenemen in zijn besluit.

Handen op tien voor twee?

Toen wij auto leerden rijden, was tien voor twee de meest gebruikte stuurstand met de handen. Vele weggebruikers zullen dit dan waarschijnlijk nog steeds doen. Toch is deze manier van rijden niet meer de juiste. Wie tegenwoordig rijles heeft, krijgt te horen de handen op kwart voor drie te zetten. Deze stand is stabieler, en ook veiliger. Als je je handen op tien voor twee houdt en de airbag schiet eruit dan slaan je handen in je gezicht.

Start-stop systeem

Iets waar veel mensen ook nog relatief weinig kennis over hebben is het start-stop systeem. Je kunt de motor direct uitschakelen door de versnellingspook in neutraal te zetten wanneer je stilstaat. Je kunt hierdoor milieuvriendelijker deelnemen aan het verkeer. Het start-stop systeem ligt in lijn met de brandstof besparende rijstijl ’het nieuwe rijden’, dat in 2006 werd ingevoerd

Rotonde 

Niet nieuw, maar bij velen ook niet bekend is dat je op een rotonde niet alleen richting aangeeft wanneer je deze verlaat, maar óók al voordat je deze betreedt en je van plan bent links of rechts af te slaan. Wanneer je van tevoren al aangeeft welke richting je op gaat, kunnen andere weggebruikers snel een goede beslissing nemen.

Voorrangsregels woonwijk

Stel: je rijdt richting een kruispunt in een woonwijk. Van rechts komt een tegenligger aan. Als deze persoon uit een uitrit komt, heb jij voorrang. Een uitrit herken je aan een verhoogde stoep, schuin oplopende blokken, soms een doorlopend fietspad en vaak geen rond aflopende bochten (bochtbanden). Zie je wel bochtbanden en alle andere genoemde herkenningspunten niet? Dan komt de tegenligger uit een zijweg en moet je de persoon voor laten gaan.

Hoe snel op een woonerf?

Je mag in een woonerf maximaal 15 km per uur rijden. Er spelen namelijk vaak kinderen buiten. Ook goed om te weten: als je een uitrit van een woonerf verlaat, moet je voorrang geven aan het verkeer op de weg voor je.

Hoe snel invoegen op snelweg?

Er is geen verkeersregel die aangeeft met welke snelheid je moet invoegen op de snelweg. Zolang jouw auto maar sneller dan 60 kilometer per uur kan rijden, anders mag je de snelweg niet op. Houd er ook rekening mee dat invoegen een bijzondere verrichting is. Je hebt dan geen voorrang op het verkeer dat naast je rijdt.

Rijden met medicatie

Gebruik je medicijnen? Soms mag je dan zonder geldig doktersrecept of medicijnoverzicht niet autorijden. Tip: kijk of op de verpakking van je medicatie een gele sticker zit. Deze geeft aan of rijden met dit medicijn gevaarlijk is.

Een tram heeft altijd voorrang

Als automobilist heb je geen voorrang op een afslaande tram als je rechtdoor rijdt op dezelfde weg. Ook de regel ‘korte bocht gaat voor lange bocht’, geldt niet voor trams.

Mistlampen aan: mag dat?

Zie je door mist geen hand voor ogen als je de auto instapt? Dan mag je de mistlampen aanzetten. Let op: je mistachterlicht mag alleen aan als je minder ver dan 50 meter ziet. Op de snelweg komt dat neer op 2 seconden rijden (bij 100 km per uur). De mistlampen voor mogen alleen aan als je heel weinig ziet van je omgeving. Tip: zoek de eerstvolgende 2 hectometerpaaltjes op de snelweg. Zie je de tweede paal niet? Zet dan je mistlamp voor aan.

Wellicht toe aan een opfriscursus met een praktijkles van VVN? Kijk hier voor meer info. 

Bronnen: Promovendum, VVN, Telegraaf

Foto: Getty

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT