Onderzoek heeft aangetoond dat je van kaas langer leeft. Neem dus nog maar een stukje. Of twee, drie. Naast verrukkelijk is kaas ook een wondermiddel. Want wist je dat kaas eten voor het slapen kan bijdragen aan een betere nachtrust? En dat het helpt tegen het aftakelen van ons geheugen, aandacht en concentratie? Zo heeft dat blokje kaas ineens flink wat voordelen. Daar komt er nog eentje bij: mensen die regelmatig kaas eten hebben kans om langer te leven!
Zo zit dat
Onderzoekers aan een universiteit in Texas zijn erachter gekomen dat het stofje spermidine, dat in veel kaassoorten zit, bijdraagt aan het tegenhouden van de celdeling van beschadigde levercellen, leverfibrose, hart- en vaatziekten en HCC, de meest voorkomende vorm van leverkanker, aanzienlijk verkleint. Goed nieuws dus, maar er is meer…
Nog een kaasplankje?
Want naast al deze voordelen verhoogt het stofje spermidine ook de levensverwachting. Hoewel alleen is getest met muizen zijn de resultaten voor mensen zeker hoopvol. Een kwart van de muizen dat het stofje toegediend kreeg, bleef langer leven dan de beestjes die het niet kregen. En welke kaas kun je dan het beste eten? Vooral brie, blauwe kazen, Parmezaanse kaas, cheddar en sommige mozzarella’s bevatten spermidine.
Dus, nog een kaasplankje dan maar?
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com