Te veel calorieën, te vet, te zoet: ja ja, we weten wel dat roomijs het niet haalt bij quinoa en boerenkool als je het hebt over powerfood. Maar lekker is het wel, dus ga je toch voor de bijl.
De American Heart Association, de Amerikaanse Hartstichting, onderzoekt het verband tussen voeding en nachtrust. Uit onderzoek van de Association bleek dat veel calorieën zorgen voor een slechtere nachtrust. Over het algemeen slapen mensen die ongezond eten een stuk korter, en de uren dat ze slapen rusten ze niet lekker uit omdat ze minder diep slapen of heel onrustig slapen.
Vooral suiker blijkt een boosdoener te zijn. Uit de eetdagboeken die proefpersonen bijhouden, blijkt dat maar weinig mensen lekker slapen als ze veel suiker hebben gegeten op een dag. Suiker blijkt er vooral voor te zorgen dat je vaak wakker wordt ’s nachts. Kennelijk gooit te veel suiker je slaappatronen in de war: de REM-slaap komt later op gang, de lichaamstemperatuur blijft te hoog en de melatonine juist te laag.
Afkoelen
Het zou wel eens met die lichaamstemperatuur te maken kunnen hebben, concluderen de onderzoekers van het Journal of Biological Rhythms. Als je gaat slapen, wordt je lichaamstemperatuur lager. Maar een paar uur nadat je veel suiker hebt gegeten, gaat je temperatuur juist omhoog. En wat is het laatste zoete gerechtje van de dag? Juist, ijs.
Plafond
Eet je chocolade-ijs, dan loop je kans helemaal geen oog dicht te doen. Chocolade bevat cafeïne en theobromine, twee stofjes die je juist lekker actief maken. Ben je daar gevoelig voor, en eet je ijs met veel chocolade of met chocoladesaus erover, dan merk je dat als je in je bed ligt en wanhopig naar het plafond staart.
Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.