Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Hoe slaap ik beter met mijn partner naast me?

Gedraai en gesnurk: in bed liggen met iemand naast je kan een nachtelijke hel zijn

In hetzelfde bed slapen als je partner kan ervoor zorgen dat je je veiliger en verbonden voelt, maar wist je ook dat koppels die samen slapen niet altijd beter slapen? Het bed delen met iemand die de dekens blijft stelen of je constant van je plek duwt kan je nachtrust behoorlijk verstoren, wat dan weer je algehele gezondheid aantast.

Een strategie je die kunt proberen als het tussen jou en je partner niet helemaal botert tussen de lakens is de Scandinavische slaapmethode. Hierbij deel je een bed, maar heb je allebei je eigen deken. Dit wordt vooral in Scandinavië veel gedaan en volgens experts zitten hier heel veel voordelen aan.

Het werkt zo: maak je bed op zoals je gewend bent, maar kies allebei voor een andere deken en zorg ervoor dat je allebei genoeg kussens hebt die aansluiten op jullie behoeftes. Zo ligt mijn vriend het liefst onder een zakdoek van een deken en had hij, voordat hij mij kende, alleen maar platte, harde kussens. Ik lig daarentegen liever onder een warme donsdeken met zo veel mogelijk fluffy kussens. Belangrijk is dus dat je hierbij zelf kiest waar jij het lekkerst op en onder slaapt. Omdat deze methode individuele slaapvoorkeuren beter mogelijk maakt heeft het veel voordelen.

Geen ruzie meer over dekens
Het meest voor de hand liggende voordeel is dat deze slaapmethode voorkomt dat partners ’s nachts blijven trekken aan de dekens, wat veel beweging kan veroorzaken. Hierdoor verstoor je je slaappatroon en word je allesbehalve uitgerust wakker. Met het toepassen van de Scandinavische slaapmethode is dit probleem dus meteen verholpen.

Geen discussie over temperatuur
Wat is dat toch met al die mannen die wandelende kachels lijken te zijn? Ik vind het heel gezellig, maar de hitte die altijd van mijn man afkomt is echt niet normaal. Deze methode is daar natuurlijk perfect voor en voorkomt discussies over temperatuur doordat elke partner het gewicht en materiaal van zijn of haar eigen dekbed kan kiezen.

Persoonlijke ruimte
Deze methode is geweldig voor koppels die een bed willen delen maar niet letterlijk op elkaar willen slapen. Ze ben je wel lekker dicht bij elkaar, maar behoud je ook je eigen, persoonlijke ruimte.

Volgens onderzoek slaapt de meerderheid van de volwassenen met een partner. Dit was echter niet altijd het geval. Minder dan 200 jaar geleden was het juist gebruikelijk dat koppels apart sliepen. Slapen in aparte bedden of slaapkamers werd gezien als gezonder en een symbool van rijkdom of status. In het Victoriaanse tijdperk sliepen degenen die het zich konden veroorloven apart en was samen slapen echt iets voor arme gezinnen die zich geen huizen met meerdere kamers konden veroorloven. Nu slapen stellen dus vooral samen, terwijl onderzoek over het algemeen aantoont dat wanneer mensen een bed delen, ze altijd een beetje slechter slapen.

Interessant is dat subjectief onderzoek vaak een ander verhaal vertelt. Op de vraag of mensen liever alleen of met hun partner slapen, zullen de meeste mensen uit diezelfde onderzoeken zeggen dat ze beter slapen met hun partner. Dit komt doordat we een gevoel van veiligheid en comfort ontlenen aan het slapen met een partner. Knuffelen kan de afgifte van oxytocine stimuleren, ook wel het liefdeshormoon genoemd, iets dat positieve gevoelens en een gevoel van ontspanning bevordert. Dit is allemaal gunstig om in slaap te vallen.

Of het dus écht beter voor je is om deze slaapmethode toe te passen kun je alleen zelf bepalen. Eén ding is in ieder geval zeker: als je op zoek bent naar iets om je slaapproblemen tot een minimum te beperken is het het proberen waard.

Bron: Today.com

Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT