Nooit te oud om te leren

Nooit te oud om te leren

Hoeveel fooi moet ik geven op vakantie?

Mits het goede service is uiteraard.

Heb je in Nederland die tafel van tien procent een beetje in je hoofd, ga je op vakantie en zijn de fooi-regels weer helemaal anders. Wat moet je doen, en vooral: hoeveel geef je? We maken een einde aan de onzekerheid.

Nul fooi

In Japan is het niet gebruikelijk om fooi te geven, ook niet als de service fantastisch is (want dat is ‘ie bijna altijd) en als het eten briljant was (idem). Mensen zien het zelfs als een belediging! Betaal gewoon wat er op je bonnetje staat, maak een keurige buiging en je kunt vertrekken. Ook in Hong Kong hoef je geen fooi te geven, behalve aan de taxichauffeur die je bij het hotel ophaalt en naar het station brengt, zeker als hij jouw loodzware rugzak probeert uit de kofferbak te tillen. In Singapore en Vietnam kun je je geld ook beter in eigen zak houden, wil je het horecapersoneel niet beledigen.

Hoeft niet, mag wel

Het is raar om een fooi te geven, maar het mag wel. Bijvoorbeeld in Thailand, waar niemand op een tip rekent maar het wordt wel gewaardeerd als je iets achterlaat. Dat werkt ook zo in Turkije: een beetje kleingeld op je schoteltje is netjes, maar nooit verplicht. In Australië is het niet gebruikelijk om te tippen, maar een beetje fooi valt meestal goed. Dat geldt trouwens niet voor deftige restaurants: daar moet je wel 5 tot 10 procent bij je rekening optellen voor de fooi.

De fooi staat al op je rekening

In Zwitserland, Italië en vaak ook Kroatië en Ierland staat de fooi gewoon op de rekening, dus check het even als je in een gulle bui bent. Op de Franse rekening staat ook al fooi, maar je mag iets extra’s geven. In Parijs komt de ober meestal niet terug met je wisselgeld, tenzij je dat expliciet vraagt – charmant hoor. En staat er op je rekening in Italië een bedrag aan ‘coperto’? Dit is een apart bedrag voor het vooraf geserveerde brood, tafellinnen en het bestek. Een fooi is dan in principe niet noodzakelijk, maar wordt wel gewaardeerd.

In Noorwegen, Zweden en Denemarken is fooi geven minder ingeburgerd. De bediening en service wordt namelijk automatisch verrekend in de prijs. Het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Wil je toch een extraatje geven? Dan is 5 tot 10 procent prima. Hetzelfde geldt voor Zuid-Amerika; hier zijn de prijzen in restaurants meestal inclusief fooi. Toch wordt er vaak nog een extra fooi verwacht. In Chili is dit 15 procent en in Argentinië en Brazilië is rond de 10 procent fooi een prima percentage.

In China is fooi geven ook niet nodig, en omdat je uit het westen komt krijg je waarschijnlijk toch al een hogere rekening dan de locals.

5 tot 10 procent

Net als in Nederland geef je op vakantie in Groot-Brittannië 10 tot 15 procent fooi. Denk er ook aan dat je de taxichauffeur een fooi geeft, anders leer je heel snel een paar nieuwe Britse scheldwoorden… Ook in Spanje, België, Griekenland en Duitsland geef je minimaal 10 procent fooi, als je blij bent met het eten en de bediening. In Portugal hangt de fooi af van het prijsniveau van het restaurant: in goedkopere restaurants wordt ongeveer 10 procent fooi verwacht, in duurdere restaurants loopt dat op tot 15 procent.

20 procent zeker

In Amerika is het salaris van mensen in horeca bedroevend laag, met de fooi wordt het nog een beetje acceptabel. Je bent dus min of meer verplicht om te tippen, en dan zeker 15 tot 20 procent. In sommige restaurants in Amerika staat op de bon al 15 procent fooi, dus check dat even, voordat je dubbel fooi gaat geven.

Bron: HLN.be, Radar

Dit artikel verscheen eerder op FavorFlav.
Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT