Presentator Beau van Erven Dorens is ook net getroffen door het lege nest syndroom, hij schrijft er een boek over. Op Franska.nl zegt hij hierover: ‘Het nest is leeg, een handboek voor empty nesters schrijf ik vooral voor mezelf. Ik ben er al twee jaar mee bezig omdat ik het natuurlijk zag aankomen. En zoals ik dacht dat het zou worden is het ook geweest. Het is gewoon pijnlijk. Naar beneden komen en lege kamers zien. Ik kan er niet eens over praten zonder in tranen uit te barsten. Het leven in ons huis zal nooit meer zo leuk zijn als het was met hen. Ik vond het zo’n ontzettend feest. Allemaal zijn ze uitgevlogen en ze komen heel vaak thuis, want we wonen in Amsterdam en uiteindelijk leiden alle wegen naar Amsterdam. Daar zijn de kroegen die ze graag bezoeken met hun vrienden van vroeger. Sally en ik zijn dol op elkaar, maar het is toch anders. Zitten we daar met z’n tweeën in dat hele grote huis met twee katten. Daarmee omgaan is aan de ene kant verdrietig, zij gaan hun leven opbouwen en dat hoort ook zo, maar aan de andere kant: ik kan nu ook alles gaan doen, nieuwe avonturen aanpakken. Ik ben nog een jonge blom, soort van, dus dat is wel weer iets leuks.’
Het vertrek van kinderen uit het ouderlijk huis, ook wel bekend als het “lege nest syndroom,” wordt door psychologen gezien als een significante levensverandering die veel emotionele impact kan hebben op ouders. Maar wat verandert er nou precies en hebben psychologen ook tips voor radeloze ouders?
Identiteitsverlies: ouders kunnen een gevoel van identiteitsverlies ervaren omdat een groot deel van hun identiteit vaak gekoppeld is aan hun rol als opvoeder.
Verlies van een doel: het verzorgen en begeleiden van kinderen biedt een gevoel van doelgerichtheid. Zonder deze rol kunnen ouders zich verloren of doelloos voelen.
Veranderingen in de relatie: het vertrek van kinderen kan ook de dynamiek van de relatie tussen partners veranderen, wat zowel uitdagingen als kansen kan bieden.
Gemengde gevoelens: ouders kunnen tegelijkertijd trots zijn op hun kinderen en verdrietig om hun vertrek. Deze gemengde emoties kunnen verwarrend zijn.
Tips van psychologen
- Het is belangrijk om de gevoelens van verdriet en verlies te erkennen en uit te drukken. Praat erover met een partner, vriend of therapeut.
- Gebruik technologie zoals video-oproepen en berichten om verbonden te blijven met je kinderen, terwijl je ook hun onafhankelijkheid respecteert.
- Zoek naar nieuwe manieren om je leven zinvol te maken. Dit kan door vrijwilligerswerk, het najagen van nieuwe interesses of hobby’s, of zelfs door carrièreveranderingen.
- Gebruik deze tijd om je relatie met je partner te verdiepen. Plan regelmatige “date nights” en ontdek samen nieuwe activiteiten.
- Breid je sociale netwerk uit. Sluit je aan bij clubs, groepen of gemeenschapsorganisaties om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te ontwikkelen.
- Zorg goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Dit kan door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende te slapen en mindfulness of meditatie te beoefenen.
- Als je merkt dat je worstelt met depressieve gevoelens of angst, overweeg dan om hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut.
- Schrijf je gedachten en gevoelens op. Dit kan helpen om je emoties te verwerken en meer inzicht te krijgen in je innerlijke wereld.
- Plan regelmatige bezoeken aan je kinderen en vakanties met hen. Dit kan helpen om de overgang te versoepelen en iets te hebben om naar uit te kijken.
- Overweeg om cursussen te volgen of een nieuwe vaardigheid te leren. Dit kan helpen om een gevoel van prestatie en vooruitgang te behouden.