Hoe ga je verder nadat de wereldtitel boksen je wordt ontnomen? Hoe leer je te presteren onder de immense druk van topsport? En hoe kom je als eerste Nederlandse vrouwelijke bokser op de Olympische Spelen? In Vallen en terugslaan deelt Nouchka Fontijn – tweevoudig Olympisch medaillewinnaar – rauwe ervaringen en anekdotes voor iedereen met ambities in het leven.
In haar boek Vallen en terugslaan neemt Nouchka je in twaalf rondes mee op een reis door de boksring. In de veertien jaar dat Nouchka bokste heeft zij gewonnen en verloren, maar bovenal: heel veel geleerd. De lessen die zij leerde beperken zich niet alleen tot het fysieke gevecht: zij leerde ook beter te worden in het leven. Boksen is incasseren en weer uitdelen. Boksen is jezélf leren kennen, maar ook de ander. Boksen is focussen, omgaan met druk en tegenslagen; leren om weer op te staan wanneer je valt.
Het mooie aan het boek zijn de parallellen tussen de bokssport met het gewone leven. Natuurlijk vertelt Fontijn volop over haar boks ervaringen, haar harde en lange weg naar overwinningen, de zware trainingen en het verwerken van een verliespartij. Maar haar persoonlijke verslag naar de top is uiteindelijk ook de weg die iedereen in het leven moet afleggen: een route van tegenslag en soms succes.
Ik pik twee opvallende stukken uit het boek. Het eerste is de constatering dat veel mensen allerlei vreemde opvattingen over de sport boksen hebben. ‘Lekker je agressie kwijt raken, vol gaan tegen een tegenstander of de bokszak’.
Volgens Fontijn gaat boksen veel meer over controle houden dan de hele tijd opgefokt in de ring staan.
Degene die het spel en de ring onder controle heeft, wint. Ook buiten de ring is het vaak handig om je emoties te kanaliseren. Bijvoorbeeld in het verkeer, tijdens een ruzie met je partner of bij een geschil in een vergadering: bezint eer ge begint. Kom even tot jezelf en reageer daarna pas, in plaats van allerlei dingen vanuit emotie te roepen. Laat je nooit leiden door je emoties, niet binnen en buiten de ring.
In het verlengde hiervan is een belangrijke houding van Fontijn om altijd keurig volgens de regels te blijven boksen, je niet laten afzakken tot een bedenkelijk niveau. Speel eerlijk, dan houd je het respect van de ander. Maar als je er dan voor gaat doe het dan voluit. Heb vertrouwen in je zelf, durf risico te nemen en heb lef.
Een tweede passage in het boek die veelbetekenend is voor de carrière van Fontijn is het ‘gestolen’ WK in 2019 als ze uiteindelijk na een protest van haar tegenstander, de Britse Lauren Price, geen eerste maar tweede wordt. Fontijn is na haar partij al uitgeroepen tot wereldkampioen als na protest van Price de titel uiteindelijk aan haar neus voorbij gaat. Een immens moeilijke periode breekt aan: hoe ga je om met zo’n klap? Hoe kom je hiervan terug? Volgens Fontijn is het vooral veerkracht die er voor zorgt dat je niet definitief knock out gaat. ‘De Olympische Spelen zijn uiteindelijk de belangrijkste factor om me over de streep te trekken. Zeven keer vallen, acht keer opstaan. Simpelweg weigeren om op te geven.’ Tegenslagen horen bij het leven en veerkrachtige mensen accepteren dat menselijk lijden onderdeel van het leven is, net als focussen op het goede. Ze hebben de gewoonte om situaties realistisch te benaderen.
Fontijn zou overigens later in haar carrière Lauren Price nog tweemaal verslaan…
Ze kijkt terug op een bizarre reis: ‘Boksen heeft mijn karakter gevormd. Ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken, de hele wereld over gereisd en heel veel mooie mensen mogen ontmoeten. Ga voor jouw overwinning, het zal nooit makkelijk zijn, maar gooi nooit de handdoek in de ring.’
Foto boven: Getty
Foto boekcover: Boom.nl
Het boek Vallen en terugslaan is te bestellen op www.boom.nl of via Bol.com