Over de effecten van koffie op onze gezondheid bestaan nogal wat mysteries. Is cafeïne nou wel of niet slecht voor ons? En hoe verslavend is koffie nou echt? Volgens de Universiteit Wageningen en UMC Groningen kunnen we stoppen met panikeren. Een kop koffie blijkt namelijk de gezondheid van je nieren bevorderen. Sterker nog, dat effect gebeurt zelfs nog bij vier koppen koffie. Daar drinken we nog een bakkie op!
Aan het onderzoek van de Universiteit Wageningen en het UMC Groningen namen 80.000 Nederlandse proefpersonen deel. De meesten daarvan drinken dagelijks een kop koffie. En wat bleek nou? De koffiedrinkers hadden gezondere nieren dan de niet-koffiedrinkers. Die positieve effecten starten al bij het drinken van één kop koffie. Bij kop nummer vier was het positieve effect op z’n sterkst. Drink je op een dag vijf koppen of meer? Dan zitten daar geen extra voordelen voor je gezondheid meer aan.
VIER KOPPEN KOFFIE PER DAG DE MAX
Die vijf koppen is helemaal in lijn met het advies van Het Voedingscentrum trouwens. Die zeggen dat je maar beter niet meer dan vijf bakkies per dag naar binnen kunt werken, omdat je lichaam niet zo heel happy wordt van al die cafeïne. Je kunt daarnaast beter ook goed gefilterde koffie drinken. Daar zit namelijk minder cafestol in: een stofje dat het LDL-cholesterol verhoogt. Tja, op trillende zweethandjes en knallende koppijn zit natuurlijk niemand te wachten. En op een beroerte door een hoog cholesterol al helemaal niet.
ZO ZWART ALS JE ZIEL
Terug naar dat leuke nieuws over koffie en je nieren. Want hoe komt het nou dat die koppen koffie daar zulke positieve effecten op hebben? Da’s nog niet helemaal duidelijk. RTL Nieuws sprak met Marianne Geleijnse, hoogleraar voeding en hart- en vaatziekten van Universiteit Wageningen. Zij geeft aan dat er meerdere oorzaken zouden kunnen zijn. Er zitten zo ontelbaar veel stofjes in koffie, dat er veel meer onderzoek moet worden gedaan om te ontdekken welke stofjes nou precies die positieve effecten veroorzaken.
Eén ding is nog wel belangrijk: het gaat bij dit onderzoek echt om gitzwarte koffie. Geen melk en suiker dus.