Dit is al oneerlijk genoeg, maar wist je ook dat er een verband bestaat tussen uiterlijk en de hoogte van je salaris? Uit onderzoek blijkt namelijk dat knappe mensen gemiddeld genomen flink meer verdienen dan minder aantrekkelijke mensen. Waar komt dit verschil eigenlijk vandaan?
Het onderzoeken van het verband tussen uiterlijk en salaris is niet nieuw. Al in de jaren ’90 werd er onderzoek gedaan naar deze relatie en de resultaten waren opvallend. Aantrekkelijke mensen bleken niet alleen meer kans te hebben om aangenomen te worden voor een baan, maar ook meer te verdienen dan hun minder aantrekkelijke collega’s. Recentere onderzoeken bevestigen deze resultaten nog steeds.
Knappe mensen worden namelijk vaak gezien als zelfverzekerd, slim en communicatief sterk. Werkgevers gaan er daarom automatisch vanuit dat zij beter presteren en meer succes zullen hebben in hun werk. En dus meer kans maken op het binnenslepen van beter betaalde functies, wat kan oplopen tot een salarisverschil van wel 20 procent in vergelijking met minder aantrekkelijke mensen. Daarnaast zorgt het hebben van een aantrekkelijk uiterlijk ervoor dat mensen eerder geneigd zijn om met je samen te willen werken en zullen ze je sneller willen helpen in je carrière.
Hoe moet ik nu verder?
Experts geven aan dat het belangrijk is om je niet te verliezen in uiterlijk vertoon en te onthouden dat capaciteiten en prestaties uiteindelijk meer waard zijn dan een aantrekkelijk uiterlijk. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat je je werk goed uitvoert en jezelf blijft ontwikkelen en om te blijven werken aan je zelfvertrouwen en je communicatieve vaardigheden op peil te houden.
Dat er een correlatie is tussen uiterlijk en de hoogte van je inkomen, daar kunnen we niet omheen. Onthoud wel dat schoonheid subjectief is en dat je mooie kop niet magisch alle deuren opent. Uiteindelijk is het je kennis en talent die de grootste bijdrage leveren aan het behalen van succes, en die dingen raken nooit uit de mode.
Bron: Wie knap is, verdient tot 20% meer: “Werkgevers zien hen als zelfzeker, slim en communicatief” | Exclusief voor abonnees | hln.be via (1) LinkedIn
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com