Ik herinner me mijn allereerste zoen nog, maar vooral de eerste zoen na die eerste zoen toen ik erachter kwam hoe het ook kon.
Het zoenen werd daarna alleen maar plezanter, met een enkele misser tussendoor. Tot het moment dat ik iemand kuste waarbij ik dacht dat zij gemaakt was om met mij te zoenen. Gelukkig bleef het niet bij die ene keer. Uit onderzoek blijkt nu dat die zoen heel veel zegt.
Zo is bij 66 procent van de vrouwen en 59 procent van de mannen alle lust weleens het raam uitgegaan na een eerste kus. Hier was trouwens geen aanwijsbare reden voor, zoals heul nat zoenen bijvoorbeeld, maar de chemie verdween gewoon meteen. Evolutionair psycholoog Gordon Gallup denkt dat dit een soort waarschuwing is van ons voortplantingsmechanisme. Alsof het roept: pas op, deze genen passen niet bij de jouwe. “Bacteriën in de mond kunnen wijzen op een erfelijk onvermogen om die ziekteverwekkers te bestrijden”, schrijft Quest.
Wist je dat een tongzoen ook echt dodelijk kan zijn? Bij het zoenen wissel je miljoenen bacteriën uit en het is één van de manieren waarop het zikavirus zich verspreidt. Een miljoen ja, denk daar nog maar even over na.
Het is trouwens niet gek dat vrouwen meer baseren op die eerste zoen dan mannen. Volgens de wetten van de natuur is het voor vrouwen belangrijker om te kunnen meten of iemand een goede partner is om zich mee voort te planten. Bij mannen draait zoenen toch echt gewoon om het opstarten van een potje seks.
Fun fact: mannen zoenen natter omdat zij testosteron in hun speeksel hebben, wat de zin in seks opwekt bij de partner.
Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat kussen vooral belangrijker wordt als vrouwen zich op economisch vlak meer ontwikkelen. Het klinkt als iets uit de oertijd, maar hoe zelfstandiger een vrouw is, hoe harder het nodig is dat ze goed kan bepalen welke partner geschikt is.
Bron: Quest
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com
Foto: Getty