Een sekstherapeut kan je strategieën aanbieden om jouw plezier in bed te vergroten. Bovendien kun je onderliggende problemen die bijdragen aan seksuele ontevredenheid oplossen. Zeg nou eerlijk: dat is best een grote stap om te nemen. Daarom hieronder de drie meest gestelde vragen aan een sekstherapeut.
1. Hoe vaak zou je seks moeten hebben?
De perfecte seksfrequentie: dit blijft een onderwerp waar koppels nieuwsgierig naar zijn. Want hoeveel seks hebben ze in vergelijking met andere mensen en is dat genoeg? Meestal ontstaat deze vraag doordat één persoon een mening heeft over hoeveel (of beter gezegd: hoe weinig) seks ze hebben. Ze zoeken dan bevestiging bij een therapeut. Volgens experts is vergelijking met anderen letterlijk de dief van alle vreugde die het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen kan verminderen. Wat je beter kan doen is je seksleven van nu vergelijken met je seksleven in het verleden en niet met het seksleven van anderen. In hoeverre ben je nu minder tevreden dan toen? Wat was er toen anders? Zo werk je het meest effectief naar een oplossing.
2. Als ik niet seksueel verlang naar mijn partner, betekent dit dan dat ik niet van hem of haar hou?
Liefde en seksueel verlangen liggen niet altijd in elkaars verlengde en het ene heeft niet altijd iets te maken met het andere. Dat je even niet seksueel verlangt naar je partner betekent niet per se dat je het uit moet maken en het betekent ook niet dat je niet van je partner houdt. Wel is het de moeite waard om je te verdiepen in waar dat gevoel vandaan komt, want het betekent wel dat er iets is veranderd. Er zijn allerlei redenen voor deze veranderingen. Het kan betekenen dat er iets is gewijzigd in de behoeften van jou of je partner. Of dat er iets is aangepast in levensomstandigheden, stressoren, uiterlijk of gedrag bij één van jullie. Het is van belang goed uit te zoeken waar dit gevoel vandaan komt om het vervolgens bespreekbaar te maken.
3. Hoe bouw ik intimiteit op in mijn relatie?
Echte intimiteit, door experts omschreven als iemand vertrouwen met je kwetsbaarheid en dit laten zien, is van het grootste belang voor een gezonde en bevredigende relatie. Fysieke intimiteit, inclusief seks, is daarbij een belangrijke soort van intimiteit die je relatie kan versterken. Bij vragen over intimiteit zijn er twee dingen om over na te denken: besteden jullie genoeg tijd aan het opbouwen van intimiteit binnen jullie relatie en is er iets gebeurd binnen je relatie dat het moeilijk maakt om je naar elkaar kwetsbaar op te stellen en elkaar te vertrouwen?
Voor koppels die geen tijd hebben besteed aan het opbouwen van intimiteit worden soms tantrische praktijken aanbevolen om de situatie te verbeteren. Tantra is een oude spirituele praktijk waarbij het doel is om een ruimte te creëren voor het koppel om hun verlangens te verkennen en om het doel van seks even te verwijderen. Je concentreert je dus op de reis, niet op de bestemming. Het resultaat is hierbij niet: ik moet seks hebben, maar: ik wil dichter bij mijn partner zijn.
Bron: Well + Good
Dit artikel verscheen eerder op Amayzine.com
Illustratie: Amazon.nl