Om maar met de deur in huis in te vallen: de ongebruikelijke wijnkleur blauw wordt verkregen door het combineren van traditionele witte druiven met natuurlijke pigmenten afkomstig van bronnen zoals schillen van de rode druif. Hiervan wordt een fractie van het extract toegevoegd in het maakproces, waardoor de blauwkleur ontstaat tijdens het mengen.
Pijnpunt
Daar snijden we dan meteen een pijnpunt aan. De wijnindustrie is er een van een rijke geschiedenis en diepgewortelde culturele tradities. Toevoeging van kleurstoffen, zelfs als deze zijn van een andere druivensoort, is net zoiets als vloeken in de kerk. Zij beschouwen daarom blauwe wijn als een onnodige inbreuk op de authenticiteit van de traditionele rode en witte wijnen. Desalniettemin heeft blauwe wijn geleidelijk zijn weg gevonden naar de consument. Simpelweg ook omdat smaak en aroma’s vaak niet onderdoen. De basiswijn van witte druiven heeft zijn eigen smaakkenmerken op het gebied van frisheid en zuurgraad. De toevoeging van natuurlijke pigmenten voegt echter een extra dimensie toe. Je kunt tonen verwachten zoals die van rijpe bessen en subtiel fruit, die de traditionele witte wijnsmaak aanvullen.
Smaakexperiment
Dus, mocht je openstaan voor een smaakexperimentje. Blauwe wijn valt op zomerse dagen uitstekend te combineren met:
- Visgerechten: gegrilde vis, ceviche, garnalensalade en lichte sushi.
- Salades: denk aan een salade met zeevruchten, geitenkaas, noten en een citrusdressing
- Tapas en lichte hapjes: Zoals olijven, bruschetta, hummus, en lichte kazen.
- Wit vlees: zoals kip of kalkoen, bereid met lichte sauzen of kruiden
- Gegrilde groenten: zoals courgette, paprika en aubergine
- Fruitige desserts: overweeg fruitige opties zoals bessen, perzik- of citrussalades.