Fietsen? Dat is je met de paplepel ingegoten, toch? Maar, nooit te oud om te leren: wij verzamelden deze zeer, zéér opmerkelijke feiten over de tweewieler.
Falderfeiten:
- Het was de Brit Thomas Stevens die als eerste persoon de de wereld rondreisde op een fiets. Zijn reis besloeg meer dan twee jaar. Hij vertrok in april 1884 vanuit San Francisco en eindigde zijn rit uiteindelijk in december 1886.
- In 1887 vond de Schot John Boyd Dunlop de opblaasbare band uit. Hij verkocht zijn patent in 1896 voor £ 3.000. De man aan wie hij het verkocht, richtte de Dunlop Pneumatic Tyre Company op en verdiende een fortuin.
- Tijdens de Tour de France van 1924 toonde regerend kampioen Henri Pelissier de organisator van de race cocaïne en chloroform. Hij verklaarde dat hij die spullen wel tot zich moest nemen om aan de absurde eisen van de race te voldoen. Hij beweerde dat de renners zelfs werden gedwongen dynamiet te eten.
- Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen voor het eerst soldaten op de fiets in actie. In 1937 vielen 50.000 Japanse militairen China binnen op de tweewieler.
- Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, had de Italiaan Gino Bartali al twee keer de Giro d’Italia en één keer de Tour de France gewonnen. Tijdens de oorlog koerste hij door. Maar in zijn fiets verborg hij vervalste reisdocumenten die werden gebruikt om Joden te helpen het land te ontvluchten.
- In 1954 kocht mevrouw Puz, uit Washington. Zijn zoon vond het een flutcadeau. Het was teveel een ‘meisjefiets’ vond hij. Hij liet hem tegen een boom staan en beweerde dat zijn fiets gestolen was. In 2012 zag mevrouw Puz een foto van precies dezelfde fiets in een krant, alleen hing die nu anderhalve meter in de lucht nadat de boom eromheen was gegroeid.
- Toen de Franse president Charles de Gaulle in 1960 de Tour de France bezocht, stopten de renners met racen om uit beleefdheid wat volgens hem te kletsen. Op één renner na, Pierre Beuffeuil. Hij was al vroeg in de race achterstand gezet. Miste de informatie dat de president op bezoek was, snelde de gestopte renners voorbij en won de etappe.
- Sinds 1965 houdt de Japanner Tsugunobu Mitsuishi een opmerkelijk wereldrecord in handen. Hij balanceerde doodstil op de fiets. Zijn tijd bedraagt vijf uur en 25 minuten.
- In 1993 installeerde de Noorse stad Trondheim ’s werelds eerste fietslift. Bekend als de “Trampe”, moeten fietsers in het zadel blijven met één voet op een lopende band die hen vervolgens de heuvel op duwt.
- Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, is een toegewijd bewonderaar van wielrensters. Drie maanden nadat hij in 2011 aan de macht was gekomen, herriep hij een 16-jarig verbod voor Noord-Koreaanse dames om in het zadel te stappen.
- Tijdens de Criterium International (een wieler-race in Frankrijk) in 1997 ging het parcours langs een veld met een paard erin. Het paard sprong uit zijn paddock en voegde zich bij de ruiters op de weg, die voor hen uit renden. De bizarre aflevering was kort te zien in de film Amelie uit 2001.
- Het Brompton Wereldkampioenschap, voor het eerst gehouden in 2006 in Barcelona, is een unieke wielerwedstrijd. Alle deelnemers zijn verplicht tot het dragen van een jas en stropdas.
- De duurste mountainbike van de wereld? Deze behoort tot de zogenaamde Beverly Hills Edition. De handgemaakte fiets is bedekt met puur 24kt goud en kostte zo’n 750 uur om te fabriceren. Het logo is versierd met meer dan 600 zwarte diamanten en 500 gouden saffieren. De zitting is bedekt met prachtige chocoladebruine alligatorleer, terwijl de waterfles is bedekt met goud en geaccentueerd met de chocoladebruine huid van een pijlstaartrog.
- De grootste waaghals op de fiets is de Brit Neil Campbell. Hij heeft het snelheidsrecord voor mannen in handen (2019). Op zijn fiets haalde hij een snelheid van 280 kilometer per uur. Daarmee brak hij het record van de Nederlander Fred Rompelberg, die in 1995 270 km per uur neerzette.
Bron: Cycling’s Strangest Tales by Iain Spragg