Geen categorie

Geen categorie

De kwestie: hoe eet ik mijn oranje Tom Pouce?

De Tom Pouce is nationale kwelgeest no. 1. Alles is nodeloos ingewikkeld aan dit stuk gebak. Hoe eet ik vandaag mijn oranje exemplaar zonder te kliederen, zo vraagt Falder columnist Hans van der Steeg zich af. Lukt het jou?

Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Zo moet ooit een Amsterdamse banketbakker grinnikend hebben gedacht, ergens in het midden van de negentiende eeuw, terwijl hij bezig was zijn Tom Pouce in elkaar te zetten. Hij had zijn gebakje gewoon Tom Poes kunnen noemen. Toegegeven, Marten Toonder was toen nog niet eens geboren, om zijn stripheld deze naam te geven. Maar de Mokumse Bakker moest toch weten dat niemand zijn stuk culinaire ambacht in een keer goed zou schrijven, toen hij besloot dit Tom Pouce te noemen. Hij was geinspireerd door een Friese dwerg Jan Hannema (1839-1878), die een geweldig optreden afleverde onder de naam Admiraal Tom Pouce.

Variant van de scheetkussen

Was het wel een banketbakker? Was het niet een eigenaar van fopwinkel, vraag ik me nu eigenlijk af. Die heeft voortgeborduurd op een succesvol persvariant van de scheetkussen. Want druk op de harde bladerdeeg rand van Tom Pouce en aan alle kanten spuit de vanille banketbakkersroom eruit. Kliederlol. Lachen toch.  Op een of andere manier hebben wij Nederlanders ons er overheen gezet. Vergelijk het met happen van een haring. Buitenlanders zien dit voor de eerste keer kokhalzend aan. Wij voelen deze ‘ moments of shame’  niet meer, omdat wij als kwijlende hondjes weten dat de beloning zit in de smaaksensatie die volgt.

Humberto Tan demonstreert een aantal technieken ' Tom Pouce-eten'

Toch, er zijn grenzen, moeten ze bij De Hema hebben gedacht. In deze tijd van fatsoen en netheid past het toch niet om al kliederend zo’n gebakje weg te werken. Daarom tref je op hun site een cursus Tom Pouce eten: Er zijn verschillende manieren, zo blijkt.

https://www.hema.nl/inspiratie/eten-en-drinken/hoe-eet-je-een-tompouce

We citeren:

  1. Kantelen: je denkt slim te zijn door hem op z’n kant te leggen, zo blijven de lagen makkelijker op elkaar zitten. Met je vork kun je nu bij elke hap alle lagen pakken
  2. Prikken: Voor deze techniek moet je even de tijd nemen. Zet je vork recht op de bovenste glazuurlaag en ga door alle lagen heen tot je de bodem bereikt. Als je dit rustig doet, dan heb je in een hap alle lagen van de tompouce op je vork. Doe je het snel, dan is de kans groot dat de volgende hap niet zo netjes wordt.
  3. Splitten: Wil je de heerlijke banketvulling op zowel de onder- als de bovenkant? Haal dan de bovenkant van de tompouce en verdeel de vulling over de onderste en de bovenste laag.
  4. Likken: Je pakt de tompouce met je handen op en begint aan de room te likken, daarna eet je de onder- en bovenkant op
  5. Verbouwen: Je plakt de bovenste laag met de banketvulling op de omgekeerde onderste laag. Zo kun je een grote hap nemen zonder dat de vulling er tussenuit valt.

Ik ben een kantelaar, zo realiseer ik me. Al jaren zo. Maar, nooit te oud om te leren, zo luidt het credo bij ons bij Falder: daarom ga ik straks een andere techniek proberen. Eerst de lange rijen trotseren die vandaag bij de Hema staan om een Tom Pouce te bemachtigen. Inderdaad, ik kan ook kiezen voor ander gebak en zo minder lang wachten. Waarom echter makkelijk doen als het moeilijk kan?

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onzeFacebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT