Geert Mak beschreef in zijn prachtige boek ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’, hoe de agrarische gemeenschap en hun gewoonten in het Friese dorp Jorwerd in de loop van de vorige eeuw werden teruggedrongen door de oprukkende stad. Jorwerd stond voor heel veel dorpen in Nederland. Kom jij ook uit zo’n dorp? Met hoeveel kinderen zat jij vroeger in de klas, waarvan vader boer of kweker was? Weleens geholpen met hooien? Met melken? Herinner je nog hoe veel mensen vroeger in het werk waren op de velden? Tegenwoordig zitten er nog nauwelijks boerenzonen en dochters in de klas. Vanwege de simpele reden dat door schaalvergroting het aantal boerderijen flink is verminderd.
Groene Hart
En de polder zelf? Kom je er nog weleens? Onlangs maakte Falder Hein een flinke wandeling door het Groene Hart. Waar eens weidse ononderbroken horizonten waren, wordt deze onderbroken door windmolens, stroommasten en metalen loodsen. Hooibalen zijn verpakt als plastic reuzeballen. Tractoren grommen. Vrachtauto’s rijden af en aan. Het Groene Hart is een agrarisch industrieterrein, waar boeren verdienen aan windenergie en de koeien verbannen zijn uit de wei omdat ze in een loods (noem ze geen stallen) meer geld opleveren.
De tijd valt niet meer terug te draaien. Alles moet efficiënter. Die loodsen worden geen mooie stallen meer met rieten daken. We snappen het, de moderne tijd gebiedt het. Maar die koeien? Die kunnen toch weer terug in de wei? Dan houden we tenminste nog iets over, wat in ons collectieve geheugen is opgeslagen als typisch ‘Hollands landschap’. Zoals Piet Paaltjes al eens dichtte: ‘Waar het veldviooltje bloeit, Aan de brede zomen, Van de klare stromen, Waar het stille beekje vloeit, Waar de vette klaver groeit, Lieve koetje! Ga daar vrij, Eet en drink en leef er blij!
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina
Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.