Geen categorie

Geen categorie

Is dat nou echt lachen, dat lachgas?

Er valt momenteel weinig te lachen. Dan maar lachgas proberen? Wil je experimenteren? We zetten even de voors – en tegens op een rij.

Vroeger, ja, toen kon je lachen. Met verstandige drugs, zeg maar. Althans, wij hebben ons tranen met tuiten gelachen na een jointje of een gebakken ei met rode Libanon. Stoned als een garnaal was op ons zeventiende net zo normaal als het drinken van een biertje, rijden op een Tomos of het bedrijven van de vrije liefde.

Maar vooral de lachkick die je kon krijgen van hasj was fenomenaal. We herinneren ons nog dat iemand – nadat we flink hadden zitten roken – iets riep over ‘een roze olifant in de kamer’ om het vervolgens een uur uit te gieren van het lachen. We hadden buikkramp!

Natuurlijk gold ook hier het motto: nooit te veel roken, want voor je het wist ging je door met cocaïne of speed, of erger, met heroïne. We kwamen tijdig tot de conclusie dat wiet of hasj niet bepaald een aanbeveling was voor een glansrijke carrière, maar we hadden deze tijd voor geen goud willen missen.

We liepen ook niet weg voor het experiment, zoals lsd, maar het was een hellend vlak. Zouden wij als hasjpaffers anno 2021 lachgas willen proberen? De jeugdige overmoed van toen heeft plaatsgemaakt voor verstandige afweging.

Stel je zit met je familie aan de kerstdis en de eerste ruzies zijn net begonnen. Of de saaiheid slaat neer als een kerstboom in de rui. Misschien denk je dan stiekem aan een ballon met lachgas rond te laten gaan. Misschien toch nog even stevig nadenken. Want wellicht is een lekkere joint dan een goed alternatief.

Koos wist er wel raad mee...

Ga maar na. Lachgas is geen echte drug, maar het kan wel gevaarlijk zijn. Zes vragen en antwoorden over lachgas volgens de website van Jellinek.

  1. Wat is lachgas? Lachgas was vroeger een narcosemiddel dat in het ziekenhuis en door tandartsen werd gebruikt. Tegenwoordig wordt het gas vooral in de voedingsindustrie gebruikt, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten. Als drug wordt het gas aangeboden in ballonnen en van daaruit ingeademd.
  2. Wat voel je als je het gebruikt? Lachgas zorgt voor een korte, psychedelische roes waarbij je soms een ring of een gonzend geluid hoort. Je wordt duizelig en hebt het gevoel helemaal weg te zakken. Soms krijg je lachbuien. Het effect treedt op na zo’n 20 seconden en houdt enkele minuten aan.
  3. Is lachgas een (hard)drug? Nee, lachgas valt niet onder de opiumwet maar onder de geneesmiddelenwet en wordt daarom gezien als medicijn. Als het middel wordt gebruikt op een manier waarvoor het niet is bedoeld, kan de verkoper daar niet op worden aangesproken.
  4. Hoeveel kost het? Een ballon met lachgas kost ongeveer 3 euro. Een doos met vijftig slagroompatronen kost in de groothandel 15 euro. In winkels, zoals de Blokker, worden de patronen ook per tien verkocht en zijn daar iets duurder.
  5. Wat doet het met je? Lachgas komt via de longen in het bloed terecht. Het hart brengt het bloed met lachgas direct naar de hersenen en andere organen. Lachgas heeft een remmend effect op de werking van het centrale zenuwstelstel. Het gas wordt voor een deel uitgeademd. Het deel dat in je lijf blijft, wordt uitgescheiden via de nieren. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn zere ogen, neus, keel, longen en huid, braakneigingen, misselijkheid, diarree en vermoeidheid.
  6. Wat zijn de risico’s? Lachgas mag nooit direct uit de fles worden geïnhaleerd omdat het dan veel te koud is en de longen, lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Daarbij kan lachgas zorgen voor een zuurstoftekort in de hersenen. Je kunt daardoor hoofdpijn krijgen, je evenwicht verliezen en flauwvallen.

Ook een gouden tip: kijk met zijn allen naar Koot en Bie, lees: Koos Koets (zie filmpje hierboven). Gegarandeerd lachen!

Foto’s: shutterstock

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze
Facebookpagina

 

 

 

 

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT