Geen categorie

Geen categorie

John, Paul, Ringo, George, kom van dat dak af!

The Beatles werkten in 1969 aan hun comeback. Om reuring rond hun nieuwe plaat en film te veroorzaken besloten de heren op het dak van de studio te klimmen en een concert te geven van een kleine driekwartier. Helaas tevergeefs, het luidde het einde van de fabulous four in…

Het beroemde concert op het dak van de studio in Savile Row was op 30 januari 1969...

  1. Opnames Let it be

Het beroemde roofconcert vond plaats op 30 januari 1969. De fabulous four waren net bezig met de opnames van de plaat Let it be en met de gelijknamige film. Een jamsessie op het dak vonden ze een kek einde van de film. Er werd ook nog gedacht aan een sessie op een boot, in een amfitheater in Griekenland of de concertzaal The Roundhouse in Londen. Uiteindelijk klommen de heren dus op het dak van de studio in Savile Row in Londen.

2. Kwade buren

Het was een koude 30 januari. Om 12.00 uur klonken de eerste tonen vanaf het dak. Het concert duurde 42 minuten en het was een spontane actie. Uiteraard kwamen steeds meer mensen af op de muziek en het duurde niet lang of een kleine menigte verzamelde zich in de straat en op belendende daken. Eindelijk een aangename middagpauze zou je denken, maar Stanley Davis, die naast de studio een winkel had, was pissig. ‘Ik wil dat dit lawaai stopt. Het is een schande.’ De andere reacties waren wél goed, zoals te zien is in de film Let it be.

3. Politie: ‘Wij durfden niet tussenbeide te komen’

Al redelijk snel werd de politie gebeld. Maar de producers hadden dit natuurlijk voorzien en hadden maatregelen genomen om de politie goed in beeld te krijgen. Zoals te voorspellen was wilde de hermandad niet ingrijpen. Typisch Brits: wel werd gevraagd of de muziek iets rustiger kon… ‘Het was fantastisch. Alle mensen die hier stonden, waren getuige van een legendarisch optreden. We durfden niet tussenbeide te komen, want dan zouden we een van de beste optredens ooit verstoren’, zei agent Ken Wharfe later.

4. Ringo Starr: ‘Het had veel legendarischer kunnen en moeten zijn’

John Lennon, George Harrison en Paul McCartney vonden het optreden geweldig, drummer Ringo Starr echter vond het allemaal maar een burgerlijk en tegenvallend event. Hij had gehoopt op een stevig politieoptreden. Hij riep jaren later: ‘De politie had mij stoer van achter mijn drumstel moeten sleuren! Dat zou er heel goed uitgezien hebben in de film. Ze vroegen uiteindelijk om de versterkers iets stiller te zetten. Het had legendarisch kunnen zijn.’

5. Laatste wapenfeit Beatles

Het roofconcert had dus eigenlijk de grote comeback van The Beatles moeten worden, want de de popiconen uit Liverpool hadden al twee jaar niet opgetreden. Helaas voor de vele fans – en de band zelf – was er van een comeback geen sprake. De film Let it be had moeten aantonen dat de bekendste en populairste band van de wereld aan een meesterwerk werkte. Dat effect had de film niet. Wat die wel blootlegde waren de vele onderlinge spanningen tussen de bandleden. Het was het failliet van de band, zoveel werd duidelijk.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT