‘Ik sta ’s ochtends op en dan ga ik gewoon naar huis.’
Laten we er even van uitgaan dat we gewone stervelingen zijn en geen Jack Nicholson in zijn gezonde jaren. Nicholson zei ooit: “Ik heb een normaal leven hoor. Ik sta ’s ochtends op en dan ga ik gewoon naar huis.” (‘Ik wil ook filmster worden!’, zei mijn broer toen hij dit las.)
Eerst maar eens de cijfers. Er is ontiegelijk veel onderzoek gedaan naar vreemdgaan. Variërend van serieuze wetenschap tot luchtige dames- en mannenbladenonderzoekjes (N=5, dat werk).
Dit beeld rijst op. De meeste mannen gaan vreemd rond de 55. Dat sluit wel aan bij de klassieke midlife-crisis. De meeste vrouwen rond hun 45ste. Volgens de Universiteit van New Hampshire kan het zijn dat vrouwen onbewust kiezen voor het moment dat hun vruchtbaarheid definitief afneemt. Nog een aardige conclusie uit dat onderzoek is dat hoogopgeleide vrouwen 8 procent vaker vreemdgaan dan middel- en laagopgeleide vrouwen. Opmerkelijk: bij mannen maakt opleiding geen bal uit. Mulo of Master, mannen gaan ‘gewoon’ vreemd, ongeacht hun opleiding. Je hoeft er ook niet veel voor te kunnen.
Waarom gaan mannen vreemd?
Het hele scala aan verklaringen (en smoezen) passeert de revue. Even uit de sleur breken en de alfaman spelen. De alledaagse gezinsroutine doorbreken. Zin in seksueel verzetje. Afnemende marktwaarde toetsen. Door drugs en drank. One-nightstand. Verveling. Bordeelbezoek. Verlangen naar ontbrekende intimiteit. Keihard verleid worden (‘ik wilde dit eigenlijk niet’). En: ‘Omdat het kan.’ De chatroom. Het is allemaal overspel. Een van de aardigste redenen was: good old carnaval! In het zuiden van Nederland al dan niet vermomd de straat opgaan, heel veel biertjes drinken, waarna gemiddelde 13,6 % van de boemelaars een scheve schaats rijdt. Overmacht, schatje. Het gebeurt vooral in Brabant (22,1 %), gek genoeg stukken minder in Limburg (5,9 %; door de heuvels?).
Mannen gaan het meest vreemd tussen hun 30ste en 39ste levensjaar. 32 procent, volgens een (Engels) onderzoek van Daily en Sunday Express. 24 procent overkomt het tussen de 40 en 49. De ‘Falderaars’ van 50 tot 59 jaar nemen 9 procent voor rekening. 60-plussers schuinsmarcheren volgens genoemd onderzoek voor 1 procent. Een getal dat uw dr. Harri maar nauwelijks kan geloven, gezien de vele seniore zwabberaars in zijn omgeving. Het was overigens een onderzoek uit de UK, een land van – zoals u weet – onbetrouwbare vrouwe Europa-verlaters.
En jawel, mannen gaan vaker vreemd dan vrouwen, volgens (o.m.) Amerikaans onderzoek. 20% tegen 13%.
Is het slim om vreemd te gaan boven je 60ste?
De formulering van die vraag is al absurd. Als de man geil is, zijn de hersenen op vakantie. Dr. Harri kent een studie die zich richt op de economische kosten en baten van het vreemdgaan van een echtgenoot. Dat toonde aan dat gepakt worden en betalen voor mannen een groter afschrikmiddel was dan ‘eeuwige verdoemenis’. Zelfs onze eigen schrijver Harry Mulisch, toch de hofmaarschalk van links en rechts n**ken en vreemdgaan, vond: ‘Vreemdgangers boven de 60 zijn een beetje sneu.’
Flirten okay, maar dan tot de rand van het bed.
Nu iets pijnlijks. Mijn beste vriend, een notoire vrouwenjager, was vergeten dat al dat vreemdgaan zorgt voor houtrot in je huwelijk. Zijn eigen immer hartelijke en zorgzame en hondstrouwe vrouw begon ineens een relatie met een 60-jarige behangverkoper, een man die volgens mijn vriend ‘saaier was dan de binnenkant van een toiletpot’. Mijn vriend stond ’s nachts huilend voor de deur. Met een verongelijkt gezicht van: ‘Dat is niet eerlijk.’ De regels van het spel waren kennelijk dat hij vreemd zou gaan, en zijn vrouw thuis thee bleef drinken. Keesje met z’n dubbele standaard. Een klassiek geval van je hand overspelen. Blijf dus waakzaam, beste Falderaars. En kijk nog even naar het filmpje.