Ad Melkert zag het helemaal zitten. Zijn hele politieke leven had hij toegewerkt naar het premierschap. Misschien was hij een kille technocraat met een afstand tot het volk, maar de PvdA had bepaald dat het torentje voor hem was. Zo ging dat in Nederland nou eenmaal. Al decennia. In de paarse kabinetten met Wim Kok waren de socialisten nog steeds oppermachtig. Op naar kabinet Melkert 1.
Ramsey Nasr als Ad Melkert
Blinde vlek
Maar (maar!) toen dook er in Rotterdam opeens een kale dandy met een butler en twee hondjes op. Al jaren riep deze Pim Fortuyn in columns en in talkshows, dat hij wel eens premier kon worden. Iedereen lachte hem uit, tot het prille voorjaar van 2002. In zijn Daimler reed hij door ontevreden Nederland, dat voor de gevestigde politici een blinde vlek was. Overal zorgde Pim voor een revolutiesfeer. Maar belangrijker: Pim Fortuyn was álles wat Ad Melkert, de ambtelijk partijtijger niet was: flamboyant, humoristisch, scherp, ijdel, eerlijk, charismatisch en met name: kánsrijk.
Niet authentiek
Dat is het uitdagende vertrekpunt van de realistische NPO-drama-serie Het Jaar van Fortuyn, waarin Jeroen Spitzenberger de rol van Fortuyn speelt. ,,Er wordt altijd gezegd dat hij zo authentiek was’’, vertelt Jeroen tijdens de perspresentatie. ,,Dat klopt ook wel een beetje, maar ondertussen was hij van vrij eenvoudige komaf, maar profileerde hij zich als dandy, met zijn villa en zijn entourage. Dat artificiële, die tegenstelling in zijn karakter, vond ik interessant om te spelen.’’ In de reeks zien wij gedurende de opkomst ook de totale ontreddering bij de chronisch chagrijnige Ad Melkert (fantastisch gespeeld door Ramsey Nasr) en zijn toegewijde partij-assistente Gerdi Verbeet, die later – inderdaad – nog tweede kamervoorzitter werd.
Spotlight voor Mat Herben
Iemand die Het Jaar van Fortuyn met een zekere voldoening zal bekijken is Mat Herben, de toenmalig LPF-woordvoerder. Het beeld van hem als sukkelige loopjongen wordt door acteur Fedja van Huêt volledig bijgesteld. Fedja bij de presentatie: ,,Mat is gewoon een slimme man, die al veel leed had doorgemaakt. Hij verloor vroeg zijn ouders en ook zijn broers. Toch bleef hij positief en probeerde hij altijd de boel bij elkaar te houden.’’ Hoewel iedereen weet hoe de opkomst van Pim Fortuyn op 6 mei 2002 eindigde (waar was je toen?), haalt dat niet de vaart uit deze slimme serie, die bij en tijd en wijle nog grappig is ook. Trouwens, Kenneth en Carla (destijds de beroemdste King Charles spaniëls van Nederland) ontbreken niet.
Het Jaar van Fortuyn, vanaf vrijdag 25 maart op NPO1 en NPO Plus
Beeld: AVRO/TROS
Falder.nl is de grootste site voor mannen van 50-plus van Nederland.
Vind je onze berichten leuk en wil je niets missen? Volg ons dan en like onze Facebookpagina