Balen, steeds meer kwalen

Balen, steeds meer kwalen

Kwalen en vooral oplossingen boven je vijftigste: wéér naar die pispot

Sta je veel te vaak voor het urinoir? Dan ben je bepaald niet de enige man. Ga in elk geval niet te vaak ‘voor de zekerheid’. Lees hier over nog andere (6) oplossingen.

Nee, straal je niet meer van vijftien meter ver een vlieg van een hek. Sterker nog, als we het getal 15 noemen, denk je eerder aan het aantal keer dat je dagelijks voor het urinoir gaat. Dan zou je zomaar last kunnen hebben van een vergrote prostaat. Iets waarmee ongeveer de helft van mannen tussen de 51 en 60 jaar treft.

Ja, een van de dingen die groeit, is je prostaat. En die heeft steeds meer de neiging een flinke schouderduw te geven tegen je blaas. Die heeft vervolgens dan neiging wat in te dikken, waardoor je vaker moet plassen of dat je het gevoel krijgt dat je op springen staat. Wat zijn de oplossingen?

Drink minder of meer water

Veel mensen drinken de vaak aanbevolen acht glazen water per dag, maar er zit geen wetenschap achter dat aantal. Je kunt teveel drinken, maar ook te weinig. Wie de hele dag stil zit heeft minder nodig, dan iemand de in beweging is. Wie te weinig drinkt, krijgt een hoge concentratie urine. Dat geeft meer irritatie en meer drang om te gaan. Houdt de kleur van je urine in de gaten. Die moet licht tot mediumgeel zijn.

Drink minder koffie

In een studie hadden mannen die dagelijks twee kopjes koffie dronken 72 procent meer kans op blaasproblemen. Andere bekende blaasirriterende stoffen zijn overigens cafeïne, pikante voedingsmiddelen, hoog-zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten en tomaten, chocolade, kunstmatige zoetstoffen en koolzuurhoudende dranken, inclusief ongezoet bruiswater.

Breek de gewoonte van ‘voor de zekerheid’ gaan

Naar het toilet gaan voordat je de drang voelt, kan de frequentie van het plassen eigenlijk verergeren. Dit is waarom: de meeste mensen beginnen ongeveer 10 tot 15 minuten voordat ze echt móeten de sensatie te voelen dat hun blaas vol is. Is dit bij jou een routine, dan passen je zenuwen in je blaas passen zich in de loop van de tijd aan en je hersenen signaleren dat je eerder moet gaan. Wanneer je blaas halfvol is, zul je dezelfde sensatie beginnen te krijgen als toen het driekwart vol was.

Probeer het uit te stellen wanneer je de drang voelt

Een van de meest effectieve strategieën om je behoefte om de hele tijd te plassen te verminderen, is om het zo lang mogelijk uit te stellen nadat je voor het eerst de drang voelt (maar let op: experts zeggen dat je je plas voor langere perioden – vijf uur of meer – regelmatig vasthouden niet goed voor je is, omdat het je risico op een urineweginfectie of incontinentie kan verhogen)

Blijf zitten

Zitten kan je helpen het uit te stellen als je moet gaan, omdat het druk uitoefent op de pudendus zenuw, die een reflexmatige kalmering van de blaas veroorzaakt.

Stel een wc-schema in

Houd bij hoe vaak je naar het toilet gaat en stel vervolgens een schema op dat 10 of 15 minuten toevoegt aan het interval tussen toiletbezoeken. Dus, bijvoorbeeld, als je normaal gesproken om de 45 minuten plast, probeer dan om de uur te gaan. Volg het schema zelfs als je niet het gevoel hebt dat je moet gaan. Voeg na een week nog eens 15 minuten toe. Blijf het interval verhogen totdat je minstens twee uur tussen toiletbezoeken kunt wachten.

Ga langs bij je huisarts

Als je nog steeds moeite hebt met de frequentie van urineren na het doorvoeren van de bovenstaande levensstijlveranderingen, bespreek dit dan met je arts en overweeg medische opties. Als je last hebt van een overactieve blaas, kan je arts bijvoorbeeld medicatie voorschrijven om de drang om te plassen te verminderen.

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT