Gezondheid

Gezondheid

6 x eten, dat je darmen doet protesteren

Als je dit eet, dan doe je je darmen zeker geen plezier.

  1. Bonen

Tsja, dit komt waarschijnlijk niet als verrassing. Bonen zitten vol vezels, proteïne en koolhydraten — helemaal niet ongezond dus, maar ze bevatten ook suikers, genaamd alfa-galactosiden. En mensen die PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) hebben, zouden daar wel eens slecht tegen kunnen omdat er extra gas wordt gevormd tijdens het verwerken van deze suikers… En dat kan voor een flink opgeblazen gevoel zorgen.

  1. Linzen

Net als bonen bevatten linzen heel veel voedingstoffen, maar door de grote hoeveelheid vezels kunnen ze ook wel eens voor een vol en opgeblazen gevoel zorgen. En die suikers die ik hierboven noemde? Jep, die zitten ook in linzen.

  1. Kruisbloemige groenten

Om eerlijk te zijn had ik nooit gehoord van kruisbloemige groenten, maar dit is de ‘familie’ waar broccoli, bloemkool, spruitjes en kool bij horen. Ze zitten vol vezels, vitamine C, vitamine K, ijzer en kalium… En die verdomde alfa-galactosiden. Wat een boosdoeners zijn dat. Je kan beter spinazie, courgette of zoete aardappel eten — daar zullen je darmen beter op gaan.

  1. Rauwe ui

Dit kan je heel simpel oplossen door ui eerst goed te bakken, want veel mensen kunnen niet zo goed tegen rauwe ui — en de reden waarom is eigenlijk niet echt bekend. Wel is het een bekend fenomeen na het eten van rauwe rode of witte ui, dat opgeblazen gevoel.

  1. Gerst

En dat is best jammer, want gerst zit dus ook in bier. Het zit vol vezels en bevat gluten, dus als je daar niet zo goed tegenkan, kan het zijn dat je maag niet heel goed gaat op een versgetapt biertje.

  1. Appels

Dit is echt nieuw voor mij. Appels? Ja, hoe gezond ze ook zijn, zit er ook veel fructose in. En dat behoort tot de FODMAPs, oftewel Fermenteerbare Oligosachariden (fructanen en galacto-oligoschariden), Disachariden (lactose), Monosachariden (fructose) en Polyolen (sorbitol, mannitol, maltitiol, xylitol en isomalt). Bepaalde koolhydraten en vezels kortom, die we dagelijks eten en die bij veel mensen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Gekookte of gebakken appels hebben dat overigens niet, dus een appeltaart is veiliger. Alleen niet per se gezonder…

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Flavorflav.com

Beeld: Kamran Aydinov, designed by freepik.com

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT