Gezondheid

Gezondheid

Als een raket de feestdagen in!

Het is de tijd van het jaar. Als Plusser kan je energielevel compleet naar nul zakken. Wat blijkt? Als je anders eet, krijg je meer energie. Begin vandaag nog. Want dan ga je straks als een raket de feestdagen in!

Vet en glucose

Marjolein Dubbers is een zogenoemde vitaliteitscoach. Volgens haar zijn we wat onze voeding betreft eigenlijk allemaal verkeerd bezig. Volgens Dubbers blijkt namelijk dat de meeste mensen hun lichaam voortdurend laten branden op glucose, terwijl vetten – zowel gezonde vetten uit voeding als onze eigen voorraad vetcellen – een veel gezondere vorm van brandstof zijn die bovendien meer energie geven.

 

Dubbers zegt dan ook dat je moet proberen over te gaan op vetverbranding, want dan is het ook een stuk makkelijker om af te vallen. Ze geeft praktische tips hoe.

 

Eet roomboter en andere gezonde vetten

Volgens Dubbers zijn we bang gemaakt voor vetten, terwijl gezonde vetten blijken nou juist heel belangrijke energiegevers te zijn. Roomboter, avocado’s, kokosproducten, olijven, ongebrande noten, eieren, zaden en pitten, grasgevoerd vlees en wild gevangen vis: dit zijn allemaal gezonde vetten die je verzadigen en waar je lichaam volop energie van kan maken.

 

Schrap zoveel mogelijk zoetigheid

Weg met het snoepgoed en suiker in de koffie. Volgens Dubbers zullen je verzadigen waardoor je veel minder behoefte krijgt aan zoetigheid. Zij is zelf twintig jaar een suikerjunkie geweest en weet hoe hardnekkig de verslaving is. Schrap vooral ook zoete dranken, ook vruchtensap: zie het als vloeibaar snoepgoed.

 

Eet volop groenten in alle kleuren van de regenboog

Groenten bevatten een scala aan voedingsstoffen. Je keuze beperkt houden tot maar één soort groente op je bord is volgens Dubbers dan ook een beetje ouderwets. Zorg ’s avonds dat je minstens drie kleuren op je bord hebt liggen en schep de helft van je bord vol met groenten. Ontdek broccolirijst, courgettepasta en bloemkoolpuree: je lichaam heeft groenten zó nodig.

Jesse van der Velde: voor altijd jong

Wees kieskeurig met je koolhydraten

Brood, crackers, pasta, rijst, aardappelen, bonen, linzen, enzovoort – zijn eigenlijk suikervormers. Koolhydraten worden net als suiker in ons lichaam omgezet in glucose. We hebben ze wel nodig, maar niet in de grote hoeveelheden die de meeste mensen eten.

 

Kies voor biologisch

Uit een meta-analyse van 343 studies bleek biologische voedingsmiddelen niet alleen meer voedingsstoffen maar ook hogere gehaltes van de gezonde antioxidanten te bevatten.

 

Beweeg vóór het ontbijt

Wat je lichaam helpt om de omschakeling te maken is om ervoor te zorgen dat je voor je ontbijt al lichaamsbeweging krijgt. Je lichaam heeft na je nachtrust geen glucose meer over om energie van te maken. Ga je bewegen vóór je ontbijt, dan dwing je je lichaam om je vetcellen te gebruiken als bron van energie.

Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebookpagina

Volg ons op Twitter: @FalderNL en mis niets dat elke dag leuk, interessant of tof is.

Deel dit artikel via:
MANNENPRAAT