Gezondheid

Gezondheid

Een volle kop met haar, whiskey en wilde wijven. Bleef het maar zo…

Je dacht dat het altijd zo zou blijven. Vierkante kaken en een woest aantrekkelijke kuif. Goed nieuws voor mannen die zich een ouwe lul voelen: de Nobelprijs zit er niet meer in, maar er komen nog mooie jaren.

Tieners lijken levendig en gezond als een fles melk. Dat is ook zo. Maar ouderen zijn psychologisch meer in balans. Wat telt nou het zwaarst? Op welke leeftijd piek je het hoogst en op wel onderwerp?

Hieronder een klein maar nuttig & hoopvol overzicht (ontleend aan o.a. gezond verstand, Sage Journals en Businessinsider). Laten we eerlijk beginnen. Als je een tweede taal perfect wilt leren of nooit meer een naam wilt vergeten, dan ben je daarvoor te laat. Wetenschappelijk onderzoek wijst (gemiddeld) uit dat de ideale leeftijd voor het leren van een tweede taal 8 of 9 is. Op je 57ste ploeteren op vakantiecursussen Spaans in Salamanca of Quito is best gezellig maar eigenlijk zonde van je tijd. Zoek gewoon een Spaanse vrijer, dat gaat stukken sneller. En de vaardigheid om onbekende namen te onthouden piekt rond je 22ste. Het wordt dus nooit meer wat het geweest is.

Dat is de grote tragiek van het leven: je piekt op de momenten dat je er geen weet van hebt.

Nog wat van die gepasseerde stations: optimale hersenverwerking ligt rond de 18de, je spieren zijn het sterkst rond je 25ste, je beste marathon loop je op je 28ste, je botten zijn het sterkst rond je 30ste, optimaal schaken (mits je flink oefent) en gezichten onthouden gebeurt rond je 32ste, de meeste Nobelprijswinnaars zijn rond de 40, je salaris was gemiddeld het hoogst op je 48ste. Oh ja, deze is nog maar kort geleden: rekenen kon je als beste rond je 50ste verjaardag. Maar toen hing je waarschijnlijk nietsvermoedend rond in de kroeg, op het voetbalbalveld of voor de TV.

Dat is de grote tragiek van het leven: je piekt op de momenten dat je er geen weet van hebt. Je hebt het vreselijk naar je zin op de momenten dat je daar niet bij stil staat.

Maar niet getreurd. Eerst moet je even door de grote dip heen, die geen man (vrouw) kan omzeilen. Je bent tussen de 65 en 68 en gaat met pensioen. Je bent niet meer nodig, je verliest je identiteit (op bijeenkomsten ben je ineens een ‘nobody’) en niemand zit meer op je te wachten. Dat gevoel. Dag volle kop met haar, whiskey en wilde wijven.

De puzzelaars en scrabbelaars komen nu zelfs in de bloeitijd van hun bestaan: rond je 70ste – je kunt het bijna niet geloven – is je woordenschat het grootst!

Maar dan gloort de hoop. Rond je 69ste, beweren vele psychologen, ben je ineens onwijs tevreden met je leven. Je hebt (meestal) geen geldzorgen, beschikt over veel vrije tijd en bent relatief gezond. De puzzelaars en scrabbelaars komen nu zelfs in de bloeitijd van hun bestaan: rond je 70ste – je kunt het bijna niet geloven – is je woordenschat het grootst! Op je 70ste schijn je ook het positiefst te zijn over je eigen lichaam (die kan ik bijna niet geloven, ik wacht in spanning af).

En psychologisch gezien piekt het welzijn in de jaren boven de 80. Ook sterk. Alles overziend: ze kunnen me nog meer vertellen. Je beste & mooiste jaren liggen vóór je 60ste. Alleen heb je nauwelijks tijd om daarbij stil te staan. Schrijf daarom vanaf nu je (semi-)wetenschappelijke piekjaren in je digitale (jawel, nooit meer teruggaan naar papier) agenda. En mijmer daarbij: ‘Wat een heerlijk jaar, ik heb nú de grootste vocabulaire van mijn leven’, ‘Mijn lichaam is nu op zijn mooiste volgens de wetenschap, zegt het voort…’, enz.

Maar dan toch. Laten we er geen doekjes om winden. Uiteindelijk vallen ook de meest tevreden senioren om als dominostenen die de een na de andere aantikken. Laat het nog lang duren.

Foto: Getty 

Deel dit artikel via:

Falder.nl is de grootste mannen 50+ site van Nederland.
Vind je dit een leuk bericht? Like dan onze Facebook-pagina.

MANNENPRAAT